Innvandring

Dansk bekymring om svensk asylpolitikk

Danske politikere er bekymret for den omfattende asylinnvandringen til Sverige. Det svenske Migrationsverket anslår at de vil motta nærmere 340.000 asylsøkere de neste fire årene. Det er antatt at de fleste vil komme fra Syria, noe som automatisk utløser permanent oppholdstillatelse i Sverige. Flere danske partier advarer nå mot følgene…

Danske politikere er bekymret for den omfattende asylinnvandringen til Sverige. Det svenske Migrationsverket anslår at de vil motta nærmere 340.000 asylsøkere de neste fire årene. Det er antatt at de fleste vil komme fra Syria, noe som automatisk utløser permanent oppholdstillatelse i Sverige.

Flere danske partier advarer nå mot følgene av den svenske politikken vil få for nabolandene, og justisminister, Karen Hækkerup (S), sier til Berlingske Tidende at den danske regjeringen er rede til å kontakte den svenske regjeringen ved problemer og å slå ned på en eventuell velferdsturisme fra Sverige.

Søren Espersen fra Dansk Folkeparti mener, at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) bør tage emnet op med sin svenske kollega, den konservative statsminister Fredrik Reinfeldt, fordi en flygtningestrøm i den størrelsesorden, som Sverige lægger op til, ikke kan betragtes som et isoleret svensk anliggende.

»De mange syrere, som kommer til Sverige som flygtninge, bliver svenske statsborgere i løbet af nogle få år. Og med de aftaler, vi har inden for Norden, er der intet til hinder for, at de kan flytte med det samme og bosætte sig i Danmark, som de vil – uden at få dansk opholdstilladelse – og de kan få kontantydelser fra dag ét. Det er en stor fare,« siger Søren Espersen.

De direkte utgiftene til integrering av det ventede antallet asylsøkere, er anslått å beløpe seg til 48 milliarder kroner. Dette kommer i tillegg til de nåværende utgiftene.

»Vi kan ikke bare lade som om, at det er ligegyldigt. Vi må opfordre vores statsminister, når hun har samtaler med sine svenske kolleger, til at fortælle dem om den danske bekymring over denne fuldstændigt umådeholdne indvandring, som er i gang i Sverige, som man ser på med stor forbavselse i alle andre EU-lande,« siger Søren Espersen.

Hækkerup vil ikke kritisere den svenske innvandringspolitikken, men opplyser at regjeringen aldri vil tillate noe lignende i Danmark:

»Jeg tror, jeg skal passe på med, hvad jeg som medlem af en dansk regering mener om Sveriges udlændingepolitik, men jeg vil gerne sige, at regeringen aldrig vil tillade, at noget tilsvarende sker herhjemme, for jeg tror ikke, at et land af vores størrelse vil være i stand til at integrere så mange mennesker på så kort tid, og det vil afgjort true sammenhængskraften i Danmark,« skriver hun.

Danmark venter rundt 10.000 asylsøkere i inneværende år, mens Sverige venter nærmere 80.000.

Dansk Folkeparti er ikke alene om å uttrykke bekymring. Lederen av partiet Liberal Allianse, Anders Samuelsen, mener at det voldsomme antallet asylsøkere ikke bare bør få den danske regjeringen til å ta opp spørsmålet med sine svenske kollegaer, men også presse frem endringer i flyktningkonvensjonen og EUs regler for fri bevegelighet:

»Sverige er et selvstændigt land, de må jo selv finde ud af, hvad de vil gøre. Men vi bliver nødt til at forholde os til det og eventuelt tage nogle forholdsregler. For mig viser det, at det er på tide, at man får kigget på flygtningekonventionen, for den er skrevet på et tidspunkt, hvor man flygtede hen over landegrænser. Den svarer ikke til en tid, hvor man kan flygte den halve verden rundt og beslutte sig for at tage til Sverige,« siger Anders Samuelsen, der bakkes op af Dansk Folkeparti på det punkt.

Til tross for at svensk asylpolitikk bekymrer nabolandet, har det vært lite tilløp til debatt om spørsmålet i den svenske valgkampen. Men for noen uker siden opplyste statsminister Fredrik Reinfeldt (M) at det hverken ville bli råd til skattelettelser eller økt velferd på grunn av de stigende utgiftene til asylsøkere. – Svenskene må åpne sine hjerter, sa Reinfeldt, samtidig som han døpte Sverige til «Verdens humanitære stormakt».

Berlingske ba Reinfeldt om et intervju i anledning kritikken fra danske politikere, men fikk nei fordi det er «uhørt» at utenlandske partier blander seg i andres valgkamper og fordi Reinfeldts tale «den svenske befolkning og ikke danske partier».

Venstres rettspolitiske talsmann, Karsten Lauritzen, erkjenner også at det er grunn til bekymring for den svenske politikken. – Sverige går rundt i en kollektiv fornektelse av at landet er på vei til å bli noe helt annet enn det Sverige tidligere var, fordi innvandringen er så stor at landet vil endres. De utfordringene Sverige kommer til å stå overfor integrasjonsmessig, skulle jeg ønske de ikke hadde. For det får også konsekvenser for Danmark, sier han.

Lauritzens partifelle Rasmus Jarlov er langt mer bekymret. På sin blogg i Berlingske skriver han:

Selvdestruktionen raser i Sverige. Der vil komme 340.000 asylansøgere de næste fire år. Men det er problemfrit og forbudt at tale om, mener den svenske elite.

Den svenske udlændingestyrelse, Migrationsverket, har estimeret, at der blot i de kommende fire år vil komme 340.000 asylansøgere til Sverige. Dette er vel at mærke uden de efterfølgende familiesammenføringer, som formentlig vil gøre tallet mange hundredetusinde større.

Migrationsverket har også vurderet, at disse ekstra asylansøgere vil koste 48 milliarder svenske kroner i direkte omkostninger. (Og heri er så ikke indregnet de indirekte omkostninger til velfærdsydelser, som asylansøgerne vil trække på i det svenske samfund).

Den slags astronomiske tal burde nok kalde på en debat. Men det eneste parti, som synes, det er problematisk, er Sverigedemokraterne.

De svenske politikere vil simpelthen ikke tale om problemerne med masseindvandring. De forholder sig slet ikke til det. De dækker sig i debatten ind under nogle åbenlyse løgne om, at flygtningene ikke er en omkostning, fordi mange af dem er veluddannede. Rent og skært vrøvl.

Den gennemsnitlige svensker giver formentlig knap nok overskud i samfundsbudgettet. Skattebetalinger og velfærdsydelser går vel nogenlunde lige op. Ellers ville Sverige jo logisk set have et gigantisk overskud på de offentlige budgetter.

Hvordan skulle så grupper med kæmpe kulturelt og sprogligt handikap, så nogensinde kunne give overskud? Det er uundgåeligt, at de i gennemsnit vil klare sig dårligere på arbejdsmarkedet end den gennemsnitlige svensker og i højere grad vil ende i samfundets bund og på velfærd. Kig også i kriminalitetsstatistikkerne, hvis I er i tvivl og ikke holder dem skjult af frygt for, at offentligheden skal opdage sandheden.

Som dansker er det svært at forstå, hvorfor vi skulle være i krig i 300 år for, at Sverige kunne få sine nuværende grænser, hvis de alligevel har tænkt sig at ødelægge deres land. Men det har de selvfølgelig lov til.

Hvis svenskerne mener, at hensynet til flygtningene skal stå over hensynet til deres eget land, så er det fuldstændig legitimt. Hvis de gerne vil ophøre med at være et stærkt land, som kan gøre en positiv forskel i verden, fordi de vælger at smadre deres samfund med en selvdestruktiv flygtningepolitik, så kan ingen forhindre dem i det.

Men den svenske befolkning må i det mindste have krav på en ærlig og åben debat, hvor fordele og ulemper ved dette valg diskuteres.

Berlingske: Danske politikere bekymrede for flygtningestrøm til Sverige
Berlingske: Sveriges flygtningeselvmord