Terrorisme og ekstremisme

PST pågrepet tre for terrorvirksomhet

I en pressemelding fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) heter det at de i dag har pågrepet tre personer mistenkt for terror eller terrorstøtte. Grunnlaget er å finne i overtredelse av straffeloven § 147 d, som lyder som følgende: «Med fengsel inntil 6 år straffes den som danner, deltar i,…

I en pressemelding fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) heter det at de i dag har pågrepet tre personer mistenkt for terror eller terrorstøtte. Grunnlaget er å finne i overtredelse av straffeloven § 147 d, som lyder som følgende:

«Med fengsel inntil 6 år straffes den som danner, deltar i, rekrutterer medlemmer eller yter økonomisk eller annen materiell støtte til en terrororganisasjon, når organisasjonen har tatt skritt for å realisere formålet med ulovlige midler.» Paragrafen ble tilføyd ved lov så sent som 21.juni 2013.

De tre siktede er:

  • mann 29, norsk statsborger, født i Somalia,
  • mann 27, norsk statsborger, født i tidligere Jugoslavia og
  • mann 24, norsk statsborger, født i tidligere Jugoslavia.

Fremmedkrigere

PST mener det foreligger skjellig grunn til mistanke om at to av de siktede har deltatt som fremmedkrigere for «Den islamske staten i Irak og i Levanten» (ISIL) i Syria.

De tre siktede ble pågrepet for å avverge ytterligere støtte eller tilslutning til ISIL. De siktede anses å representere en trussel mot Norge og våre allierte. De siktede vil bli fremstilt for varetektsfengsling.

Terrororganisasjonen ISIL

ISIL ble listeført av FN som terrororganisasjon i mai 2013.

ISIL er en av gruppene som er aktive i den interne væpnede konflikten i Syria. Den har gjennomført flere tilfeller av systematisk tortur og massakrer mot sivilbefolkningen, angrep som blant annet kategoriseres som forbrytelser mot menneskeheten.

ISIL er en utbrytergruppe av al-Qaida og er en jihadist-gruppering som kjemper for å opprette et kalifat styrt etter sharia-lover. ISIL opererer i Syria og utkjemper sine kamper mot Assad-regimet, mot andre opprørsgrupper og mot sivilbefolkningen. Som jihadist-gruppering med global jihad som målsetting, bygger ISILs ideologi på et sterkt negativt syn på Vesten og på vestlige verdier.

PST anser og behandler ISIL som en terrororganisasjon etter norsk strafferett.

Fire siktet på kort tid

Ifølge VG ble de tre siktede pågrepet i Oslo i en koordinert aksjon fra PST side. Samtlige er norske statsborgere. Advokat John Elden representerer en av de siktede (29-åringen), men han har ikke snakket med klienten og vil derfor ikke gi noen kommentar.

Dette er andre gang PST sikter norske statsborgere for terrorvirksomhet. Forrige gang var i februar da en 22-år gammel mann tilhørende i Østfold-området ble siktet for terrorhandlinger i Syria.

Fra Bærum

De tre som ble siktet i dag skal ifølge Budstikka være fra Bærum. Mennene fra tidligere Jugoslavia skal være brødre og avisen har snakket med deres far, som skal være i sjokk:

– Jeg har det veldig vanskelig. Jeg fikk i dag tidlig en telefon fra Asker og Bærum politidistrikt, som informerte meg om siktelsen. Opplysningene kom som et sjokk på meg, sier faren til Budstikka.

Liten effekt

Lars Akerhaug, forfatter av boka «Norske Jihad», tror ikke pågripelsen vil ha noen stor effekt på dette miljøet.

– Mange av disse er allerede overbevist om at PST og staten er en del av krigen mot islam. Sånn sett vil en pågripelse av disse tre bare styrke den forestilingen, men understreker overfor VG:

– Samtidig er det viktig at PST demonstrerer handlekraft. Det viser at det å støtte terror og selvmordsbombing ikke er akseptabelt. Det må et samfunn vise.

Ifølge Dagbladet skal alle de tre tilhøre miljøet rundt Profetens Ummah.