Integrering og integreringspolitikk

Fra rollemodell til islamforkjemper

En kommune i Danmark utnevnte en mann med palestinsk bakgrunn til rollemodell for å få bukt med gjengproblematikken. Det endte med at rollemodellen havnet i fengsel for vold. I dag er ute igjen og nå produserer han videoer som en hyllest til de undertrykte muslimene i det danske samfunnet.

Muslimske kvinner skal være stolt av sin hijab, mennene skal be på sin arbeidsplass og muslimene skal stå sammen mot den undertrykkelse som de danske politikerne i folketinget utsetter dem for. Slik lyder noe av videobudskapet fra den tidligere rollemodellen i Høje-Taastrup kommune, Subhi Hassan, melder Den Korte Avis.

Integreringsekspert

Begeistringen var stor da den nå 33-årige Hassan i 2012 ble utnevnt til rollemodell i Høje-Taastrup kommune og leder av den kommunale ungdomsklubben U-turn. Under overskrifter som «Subhi viser veien vekk fra gjengene» ble rollemodellen hyllet i danske medier. Og siden han først hadde stukket hodet frem, ble han raskt av de samme mediene utnevnt til «integreringsekspert» som uttalte seg om nyhetssaker og deltok i debattprogrammer.

Men en septemberdag i 2013 tok hyllesten slutt. Da ble Hassan anholdt av politiet og siktet for flere tilfeller av grov vold, hvilket viste seg ikke å være første gangen.

Etter å ha sonet to tredjedeler av dommen, er Hassan nå igjen en fri mann. Denne gangen prøver han seg som en fortaler for muslimer i Danmark. Det skjer blant annet gjennom to videoer, siste med tittelen «Det gjør vondt i våre muslimske hjerter».

Hassan mener selv at budskapet i videoene kan gi han problemer.

Krenkelsesstrategien

Problemene Hassan frykter kan henge sammen med at han navngir en rekke personer, Naser Khader, Ahmed Akkari, Yaha Hassan og Firoozeh Bazrafkhan, som «verdens mest forbrytere, forrædere, kujoner, som finnes».

Ifølge Hassan har de nevnte brukt mye tid på å krenke og svine til muslimene. «De har prøvd å begrave islam, de prøver å begrave oss muslimer levende. Deres budskap og deres prosjekt blir en ren fiasko,» slår Hassan fast, og legger til de ikke vil få de unge til å vende islam ryggen.

Hassan er gjennom en harrang av hvordan muslimer blir generalisert i det danske samfunnet, alt fra muslimske skoler, at kvinner må kun gifte seg med muslimske menn, om æresdrap (som dansker også bedriver, ifølge Hassan) og ytringsfrihet.

Og Akkari er en falsk fyr på jakt etter klapp på skuldra:

«Ahmed Akkari, du sier på et tidspunkt at grunnloven er viktigere enn koranen. Du sier også at du har vært imam, du har aldri vært imam. Du har vært en falsk imam. (…) Men du kan slett ikke sammenligne grunnloven med koranen. Grunnloven har sin respekt og koranen har sin respekt. Det vet alle i Danmark.,» for så å hevde at ingen politikere i den danske nasjonalforsamlingen respekterer grunnloven.

Hassan hyller koranen og er opptatt av at alle først og fremst skal være stolte muslimer:

«Fortsett å ha deres hijab (tørkle) på. Dere skal ikke være flaue over det. Vært stolt over det. Fortsett å bruke hijab. Vis respekt for hijaben.»

Samme oppfordring lyder til menn med skjegg og kjortel, og bønnen er viktig: «Dere som gjerne vil be på arbeidsplassen, be på arbeidsplassen.»

En kan vel trygt si at «integreringseksperten» har ett noe endimensjonalt syn på hva det vil si å være fullverdig deltaker i det danske samfunnet.