Forskjellsbehandling og diskriminering

Slå Ali gul og blå

Teksten på en svensk sang oppfordrer til å slå Ali «gul og blå» og det er fullt lovlig, sier Regjeringsadvokaten. Sangen er til og med tildelt en antirasistisk pris. Eller vent litt, het han Ali?

Nei, selvsagt het han ikke Ali. Han het Jimmie. I Sverige kan man fritt oppfordre til «dunk Jimmie gul og blå», med dårlig skjult henvisning til Sverigedemokratenes leder Jimmie Åkesson, noe som neppe hadde sluppet gjennom om teksten var adressert til en «Ali». Det er visstnok det som i Sverige oppfattes som likhet for loven.

Personlig mener jeg ikke at slike sangtekster skal forbys (i Norge har vi jo vår variant av blant annet rapperen Lars Vaular med «Kem skjøt Siv Jensen»), men de er etter min mening smakløs og det lyder ikke godt når denne form for ytringer tildeles priser, ei heller antirasistiske priser.

I Sverige er det Jason «Timbuktu» Diakités og hip hop-gruppen The kartellets sang som har provosert til debatt i høst, spesielt i forbindelse med at Timbuktu ble tildelt en pris av den såkalte antirasistiske organisasjonen Fem på tolv. Før prisutdelingen oppfordret Sverigedemokratene (SD) politikerne i alle partier om å boikotte seremonien mot rasisme og fremmedfrykt i parlamentet, der Timbuktu ville få sin pris.

I forbindelse med striden ble teksten rapportert til politiet som oppfordring til overfall. Riksadvokaten har bemerket at sangen er tilgjengelig via flere medier, blant annet SVT Play og på Cd.

Hvis det ble vurdert at sangteksten oppfordret til vold, altså en forbrytelse, kunne det bli iverksatt en etterforskning. Men i avgjørelsen, datert 8.januar 2014, er beslutningen at saken ikke følges opp. Svd.se skriver:

«… det aktuella uttalandet, sett i sitt sammanhang, inte kan anses innefatta hot om brottslig gärning ägnad att framkalla allvarlig fruktan hos den hotade för egen eller annans säkerhet till person. Uttalandet kan därför inte anses innefatta yttrandefrihetsbrottet olaga hot».