Innvandring

Lykkelige Norge er en illusjon

- om vi skal tro den britiske forfatteren og journalisten Michael Booth. For Booth mener at vi nordmenn er de mest isolerte og fremmedfiendtlige av alle skandinaviere, og dessuten er det en urovekkende islamofobisk subkultur i Norge. Professor Thomas Hylland Eriksen klapper begeistret.

Michael Booths omtale av Norge er selvsagt fanget opp av Dagbladet. Under tittelen: «- Spør danskene: nordmenn er de mest isolerte og fremmedfiendtlige av alle skandinaver» siteres Booth villig vekk.

Det er i The Guardian at Booth, som Dagbladet benevner som «den anerkjente frilansjournalisten» (slik «anerkjennelse» slår som regel motsatt ut når en finner behov for å uttale det, på samme måte som fremhevelse av «kontroversiell» som regel betyr «jeg er uenig med vedkommende»), kaster sin eder og galle over de skandinaviske landene, der Norge visstnok ligger på bunn av bøtta (eller oljefatet).

Booth er visstnok på trappene med en bok, der sannheten skal på bordet: «The Almost Nearly Perfect People – The Truth About the Nordic Miracle».

Og sannheten er at landene i Skandinavia får for mye skryt. For «de siste årene har verden vært trollbundet av de nordiske landene» og selv OECD-indeksen (Better Life Index 2012) hevder at Norge har verdens lykkeligste innbyggere. Og like så galt: I fjor tok Norge andreplassen i en undersøkelse ved prestisjeuniversitetet Columbia University, da kun passert av litt lykkeligere dansker, med Sverige på 5.plass, Finland på 7.plass og Island på 9.plass.

Nå er det nok!, brumler den anerkjente Booth, og gir følgende status av Norge, ifølge Dagbladet:

«NORGE»

« (…) Det er en urovekkende islamofobisk subkultur i Norge. Spør danskene, og de vil fortelle deg at nordmenn er de mest isolerte og fremmedfiendtlige av alle skandinaver, og det er sant at siden det kom inn litt penger i 1970 har nordmenn blitt stadig mer Skrue-aktig. De hamstrer gull, og er redde for utenforstående.

Selv om det i 2013 var et rekordhøyt antall asylsøknader sendt til Norge, ble det innvilget asyl til mindre enn halvparten av dem (rundt 5000 mennesker), en tredjedel av antallet til Sverige (Sverige aksepterte 9000 fra Syria alene) (…).

(…)

Han har også fått den norske sosialantropologen Thomas Hylland Eriksen i tale om sistnevnte tema.

– Vi har alltid vært vant til å tenke på oss selv som en del av løsningen, men med den oljen ble vi plutselig en del av problemet. Nå er folk flest egentlig i fornektelse, sier Eriksen, ifølge Booth.

Jo da, Hr. Booth, kjekt å sammenligne Norge med Sverige, men forhåpentligvis beveger Norge seg mer bort fra Sverige og mer i retning av de øvrige EU-land: I 2011 (har ikke hentet inn siste tall) hadde Norge Europas høyest nettoinnvandring med 9,4 personer per 1.000 innbyggere (kilde: Eurostat). Dette er over fem ganger høyere enn EU-snittet på 1,8 personer per innbygger. Bare Sverige innvilget asyl til flere i 2011, men året før (2010) var Norge på topp foran Sverige. Norge innvilget da asyl til hele seks ganger flere asylsøkere per 1.000 innbygger enn EU-snittet (0,9 versus 0,16). Men dette er fakta som aldri noen i Dagbladet vil greie å ta inn over seg, virker det som.

Og hva gjelder ”å spørre danskene”: Nettoinnvandringen til Norge var (i 2011) fire ganger høyere enn Danmark, som hadde en nettoinnvandring på 2,4 personer per 1.000 innbygger. I 2010 innvilget Norge asyl til tre ganger flere asylsøkere enn vårt naboland Danmark (som lå på 0,3 per 1.000 innbygger).

Med andre ord: Blir Norge fælere enn dette kan det ende med at vi ligner på resten av Europa.