Integrering og integreringspolitikk

Elever ved elitegymnas truet Yahya Hassan

Dikterkometen med danskpalestinske røtter Yahya Hassan, leste dikt for elever på et elitegymnas i Danmark under en workshop om folkemord. Gymnaset har en høy andel muslimske elever, og det hele endte med at Hassan måtte eskorteres gjennom nødutgang og kjeller og loses inn i drosje. Rundt 15 truende elever ville ”snakke med han”.

Yahya Hassans kritikk av foreldregenerasjonens hykleri har vi   og det er åpenbart at den 18 år gamle Hassan ikke er en ramsalt islamkritiker.  Men det er ganske åpenbart at han ikke renner ned moskeene, for å si det sånn.  

Det burde gå kaldt nedover ryggen på de fleste av oss at ved våre utdannelsesinstitusjoner har det liberale tidsvinduet fått seg en solid knekk i møte med islam og trussel- og derav fryktkultur.  Tankene går selvfølgelig til Høyskolen i Oslo og Akershus, og eksempelvis til videregående skoler, som denne som jeg besøkte i Oslo.

En lærer ved gymnaset der opptrinnet skjedde, Ørestad Gymnasium, skriver dette i en diskusjon på facebook etter hendelsen:

«Øj. Er lige en kende rystet. OEG (Ørestad Gymnasium, red.) havde i dag Yahya Hassan på besøg i en workshop om folkemord og deres konsekvenser, som jeg ikke selv var en del af (jeg måtte faktisk bare stå og smuglytte ved en åben flugtvej). Men i hvert fald: han fik et større kontingent muslimske elever til at engagere sig vredt i en åben diskussion. Eleverne interesserede sig ikke meget for individets ret til at forvalte og formidle sine egne erfaringer, men så meget desto mere for individers ret til at inddrage deres religion i en kritisk (kon)tekst («Islam er perfekt!,» hed det fx) – helt uanset, Hassan jo ikke så meget kritiserer troen som det moralske hykleri, den religiøse kultur har medført i hans liv. Eftertanken er så, at det sgu da er et mærkeligt liv, de elever fører, når de til daglig underkaster sig en institution, der i hele sin faglige referenceramme (fra filosofiens fødsel 500 f. kr. til etableringen af det nye fag bioteknologi) definerer sig i opposition til en religiøs og teologisk fortolkningsramme. Besynderligt» (min utheving).

Les hele artikkelen hos sappho.dk