Ufrivillige ekteskap

Mordbranntiltalt: Vi er gift

«Jeg er fortsatt hans kone. Vi er ikke skilt,» lyder det fra den nå 30-årige kvinnen som står tiltalt for mordbrann i Danmark. Den avdøde er kona til enkemannen kvinnen hevder er hennes ektemann. Ifølge den tiltalte kvinnen var det ektemannen selv som bestilte brannen.

Kvinnen (30), sammen med sin nevø og en kamerat av sistnevnte (på henholdsvis 17 og 19 år), står i rettslokalene i Holbæk i Danmark tiltalt for mordbrann på Nilab Ghafouri (26) i september i fjor. Nilab, av afghansk opprinnelse med amerikansk pass, ble dynket med bensin og leiligheten hennes i Gersagerparken i Greve ble satt i brann. Hun ble enten kastet ut av leiligheten i 3.etasje eller hun hoppet selv ut av et vindu. Hun døde senere av kvestelser fra brannen og fallet.

Mennene skal angivelig ha forsøkt å flytte den hardt kvestede Nilab, men ga opp og stakk av.

Også den tiltalte 30-årige kvinnen ble skadet i brannen. Hun ble anholdt i nærheten av gjerningsstedet etter at også hun enten ble kastet ut av leiligheten i eksplosjonen eller at hun selv hoppet ut for å unngå flammene.

Nilabs enkemann, Mashal Ghafouri, har tidligere hevdet at de tre, som han ikke kjente, var ute etter verdier. Forut før dødsbrannen, sommeren 2012, skal paret ha blitt utsatt for et innbrudd i leiligheten hvor det var fjernet verdier for 150 000 kroner.

Men kilder fortalte den gang at sjalusi kunne være et mulig motiv. Angivelig skulle den nå 30-årige kvinnen gjennom flere år ha vært ulykkelig forelsket i Mashal. Til Ekstra Bladet fortalte «kilder tett på familien» at den nå 30-årige dro til Nilabs leilighet på hennes dødsdag og anførte at hun hadde et «mellomværende» med «en venninne», noe nevøen og hans kamerat skulle hjelpe til med. De to sistnevnte har da også erkjent at de var i oppgangen til Nilab og Mashals leilighet.

Gift på en parkeringsplass

Men den tiltalte kvinnen forklarer nå at hun har hatt et forhold til Mashal gjennom flere år, og det før Nilab kom inn i bildet. I vitneboksen fremholdt hun at hun fortsatt er hans kone, selv om Mashal også har giftet seg med Nilab.

Kvinnen forteller at hun er utdannet innenfor IT, det samme er Mashal. De møtte hverandre under utdannelsen. Det startet med vennskap som senere utviklet seg.

– Vi hadde det veldig fin i starten. Da vi ble ferdig med utdannelsen giftet vi oss uten at min familie visste det, forteller hun.

Ifølge hennes forklaring giftet de seg i 2011. En imam skal ha viet dem på en parkeringsplass i Ringsted foran to vitner, men forholdet var stadig hemmelig, fastholder hun.

Ingen bevis

Anklager Henrik Bergqvist vil derimot ha bilder eller andre bevis for bryllupet. Det avviser kvinnen. Hvis det finnes papirer, er det ifølge henne Marshal som har dem. Men ikke alle imamer utsteder noen papirer, der «de kjører mellom kommunene», forteller kvinnen.

Anklageren leser opp fra en forklaring som kvinnen tidligere har avgitt til politiet, da hun lå på sykehuset med forbrenninger. Her skal hun har fortalt politiet at hun hadde møtt Mashal kort tid før han ble gift. Hun har også forklart at Mashal har fortalt at han var nødt til at gifte sig med Nilab, for familien hans ville «skyte han» hvis han ikke gjorde det.

– Han var ikke glad for å gifte seg med henne. Han har flere gange sagt at hvis han hadde fått lov, ville han gifte seg med meg, sa hun den gang ifølge anklager Bergqvist.

Forsvarer protesterer

Kvinnens forsvarer, Gitte Juul Jensen, protesterer mot opplesningen og innvender at hennes klient var ekstremt påvirket av medisin da hun ble avhørt på sykehuset.

I retten forteller kvinnen nå at bryllupet med Nilab, som sto to måneder før den antatte mordbrannen, kom som et sjokk for henne.

– Jeg ble trist av det. Jeg visste ikke hva jeg skulle si. Det var hans fødselsdag, og så forteller han at han var forlovet med kusinen fra California. Det var noe moren hadde arrangert. Det skjedde fra den uken til den andre. «Jeg er tvunget til å gifte meg med henne. Jeg vil heller gjøre deg trist av det, enn å gjøre min familie trist av det,» gjenforteller hun fra vitneboksen.

Mannen bestilte brannen

Kvinnen påstår videre at det var Marshal selv som bestilte brannen som kostet den 26-årige kvinnen livet. For ifølge henne hadde Marshal som krav for å gi henne skilsmisse at hun tente på leiligheten, melder Ritzau.

– Han ville have, at jeg skulle brænde hans lejlighed af, fortalte hun i retten.

– På den måde kunne han få forsikringspengene og samtidig slippe væk fra familien. Hvorfor, hvordan og hvorledes ved jeg ikke.

Ifølge sin forklaring gik hun med til det, selv om hun vidste, at det var forkert.

– Jeg var psykisk presset. Han truede med at fortælle mine brødre, at vi var blevet hemmeligt gift, og han truede med at gå efter mine børn, fortalte hun.

Marshal skal ha instruert henne hvordan hun skulle unngå overvåkningskameraer og hvor hun skulle kjøpe bensin. Noen dager før brannen skal hun ha involvert nevøen. Han skulle spraymale overvåkningskameraet i oppgangen, forklarer hun.

Kvinnens DNA er funnet i den dreptes leilighet. Kvinnen er også observert da hun noen dager før brannen kjøpte en kanne bensin.

Alle de tre tiltalte i saken nekter straffeskyld.