Innvandring

Feilen vil bli katastrofal

Da Niall Ferguson besøkte svenske Almedalen i fjor sommer rapporterte svenske medier at han hyllet den svenske økonomien. I samtale med samfunnsmagasinet ”Neo” gir han derimot et annet bilde av Sveriges og Europas fremtid. Katastrofene heter blant annet EU, felles valuta og uintegrerte innvandrere, hevder Ferguson – og at altfor få våger å snakke om problemene, samtidig med at de som gjør det blir stemplet som islamofobe eller rasister.

Faksimile fra Neo

Faksimile fra Neo

Niall Ferguson er professor i historie ved Harvard, bestselgende forfatter, rådgiver for Republikanernes presidentkandidat John McCain i valgkampen i 2008, og han har som regel en plass i rangeringen av verdens mest innflytelsesrike tenkere. Ja, og så kan jo nevnes at han er gift med Ayaan Hirsi Ali.

Samfunnsmagasinet Neo forteller at de har møtt en av de ledende intellektuelle som selv forlot Europa. Det følgende er et utdrag av Neos Paulina Neudings intervju med Ferguson:

– Europas problemer er mer enn problematiske. Først har vi noe dysfunksjonelt i form av EU, siden har vi noe enda mer dysfunksjonelt i form av valutaunionen. Det er en katastrofe i seg selv. Man kan ikke være litt gravid. Enten er man en føderal stat, eller så er man det ikke. Bare det å ha en valutaunion uten en føderal skattepolitikk er umulig. Og dette sa vi på 1990-tallet når geniene i Brussel mente det var en god idé å ha en felles valuta. Det var klokt at Sverige ikke hoppet på det toget. Heldig for dere, for den svenske økonomien ville vært betydelig verre om Sverige hadde gått med. Men dette er en salig røre som amerikanerne ikke har.

– Utover dette har man katastrofen med ikke-integrerte innvandrere. La meg være klar på dette: Jeg er innvandrer selv, og jeg har ingenting imot innvandring. Problemet med Europa er at man ikke kan administrere og integrere innvandrere. Og denne feilen vil utvilsomt få katastrofale konsekvenser i fremtiden. Jeg tror ikke det finnes noe som bekymrer meg mer. Når jeg ser hvordan europeiske byer har utviklet seg, ser jeg bare problemer fremover. Og, du vet, det vi så i en forstad til Stockholm nylig er bare et svært begrenset eksempel på hva slags problemer vi kommer til å se i større byer fremover. Bare tenk på Paris.

Hva slags problemer da?

– Jeg kan i korthet beskrive det som et problem med vold. Risikoen finnes for at vi vil se konflikter mellom etniske grupper. Vi skaper multietniske steder i multikulturalismens navn, og i takt med at disse stedene får større økonomiske problemer blir kløftene dypere. Og her finnes en risiko for å fremmedgjøre og delvis radikalisere andre, samt at tredje generasjon innvandrere kommer i konflikt med en utsatt hvit underklasse. Dette skjer allerede i England, og man kan se de første tegnene på dette i Skandinavia.

– Det er virkelig er forunderlig for meg er hvor lite i stand den europeiske eliten er til å håndtere dette. Og de vanvittige forsøkene på å stigmatisere de som prøver å ta opp problemene. De vil bli utpekt som islamofober eller rasister.

Hva tenker du om den stigmatiseringen? 

– At temaet er for viktig til å ignoreres av etablissementet og overlatt til de marginaliserte. Jeg tror at hvis den etablerte makten ikke vil diskutere temaet og forlater debatten, så gjødsler det ekstremisme og vold.

– Min kone vet klart mye mer om dette enn jeg gjør, i egenskap av å være en somalisk flyktning som brøt mønsteret og ble vellykket integrert i det nederlandske samfunnet. Bare for på å bli forrådt av den nederlandske politiske eliten. I dag er hun en stolt amerikansk statsborger.

Ferguson er gift med en somaliskfødte forfatteren og tidligere politikeren Ayaan Hirsi Ali, særlig kjent for sin kamp mot undertrykking av kvinner og sitt liv på flukt fra islamister. I løpet av hennes tid som medlem av parlamentet i Nederland, skrev hun også manus til filmen Submission, om vold mot kvinner i islams navn. Det skulle koste filmskaperen Theo van Gogh livet.

Da han ble myrdet av en islamist på åpen gate i Amsterdam i 2004, festet morderen en dødstrussel mot Hirsi Ali på Van Goghs død kropp. Hirsi Ali ble holdt skjult i flere måneder, og ble internasjonalt anerkjent for sitt mot.

Senere snudde vinden. I 2006 ble hun tvunget til å forlate sitt sete i det nederlandske parlamentet, da andre medlemmer ikke lenger fant det akseptabelt at hun ikke hadde fortalt sannheten i sin søknad om asyl i Nederland – selv om hun gjort informasjonen offentlig noen få år tidligere. En lokal domstol avgjorde at hun måtte forlate sin sikkerhetsbolig i Haag, ettersom hun utsatte naboene for altfor stor risiko. Hun valgte å flytte til USA, der hun ble tilknyttet tenketanken American Enterprise Institute. Den daværende amerikanske viseutenriksminister Robert Zoellickuttalte uttalte i en pressemelding: «Vi ser at hun er en veldig modig og imponerende person, og hun er velkommen til USA.»

Din kone lever under den konstante trusselen fra islamister, og du med henne?

– Ja, jeg så bare her om dagen at al-Qaidas onlinemagasin, Inspire, lister opp de ti viktigste målene for mord og angrep. Og interessant nok så var det der, i tillegg til min kone, minst fire skandinaviske navn. Fremfor alt koblet til Muhammedkarikaturene. Slike trusler er vanlig, men med tanke på hvordan den islamistiske underjordiske bevegelsen opererer, det vil si desentralisert og globalt, bør man ikke undervurdere risikoen.

– De jihadistiske nettverkene er svært aktive i London. Fredagsbønnen ved London School of Economics har blitt et samlingssted. Så jeg kom til at det ikke var en god idé å være gjesteprofessor der lenger. Det er det korte svaret på spørsmålet hvordan situasjonen er.

– Hvis spørsmålet er hva jeg skal gjøre med det, så det krever et lengre svar og kan min kone gi bedre enn jeg gjør. Men i hennes bok Nomad argumenterer hun for vi, enten vi er ateister, sekulære eller moderate kristne, må være langt mer aktive i den kulturelle konkurranse med islamister. Vi gjør ikke nok.

Hun var veldig sterkt kritisert da hun skrev at kristne bør misjonere aktivt i europeiske innvandrereforsteder.

– Alle som tror at vi kommer noen vei ved å gå rundt og forkynne «kom og bli en ateist» – dream on. Det er en helt totalt uaktuelt tilbud, spesielt hvis en kommer fra en religiøs bakgrunn. Både Ayaan og jeg er ateister. Men hva kan en gjøre? Islamister rekrutterer nye tilhengere med stor suksess i våre skoler og det finnes egentlig ingen motpart.

– Det finnes ingen som konkurrer med dem, som søker opp folk og sier «det finnes et alternativ, du behøver ikke bli jiahdist for å finne mening.» Og ja, jeg har diskutert dette med Ayaan, og jeg har blitt tvunget til å innrømme at det eneste som kan være vellykket er å oppmuntre kristne til å konkurrere mer aktivt med islamistene.

Det finnes de som skulle svare at Anders Behring Breivik var en kristen ekstremist, og at det dermed er en tilsvarende fare med å forkynne kristendom.

– Altså, bortsett fra at han åpenbart var mentalt forvirret, så illustrerer han et veldig viktig poeng, nemlig at radikalisme ikke bare finnes i muslimske samfunn. Det finnes lignende strøminger i den fremmedgjorte delen av storsamfunnet.

– Han er kanskje den eneste personen som følte dette hatet så sterkt, at han var villig til å drepe alle disse menneskene. Det er mulig at noe slikt aldri skjer igjen. Men det vil overraske meg, for akkurat nå holder vi effektivt på å flytte denne diskusjonen så langt bort fra den vanlige samtalen at galskapen tar over. Og det er veldig frustrerende. For hvis folk ikke kan snakke om dette i det offentlige rommet hvor en behandler hverandre med respekt, får vi til slutt en situasjon der det bare er gale mennesker som snakker om dette.

Hele intervjuet, se Neo nr. 5 i 2013. Abonner her