Kjønnslemlestelse

Blendet av politisk korrekthet

Leyla Hussein gjennomførte et stunt i London. Hussein, som selv er blitt kjønnslemlestet, lurte på hva som ville skje hvis hun ba folk signere på et opprop i favør for kjønnslemlestelse. Begrunnelsen var at det er «viktig del av hennes kultur, tradisjon og rettigheter». På en halv time hadde 19 signert det falske oppropet, bare én nektet å underskrive. Hussein tok til tårene over denne politiske korrektheten.

Leyla Hussein (32) er overbevist om at politisk korrekthet er et hinder i kampen mot kjønnslemlestelse. Hun mener mange er redd for å ta avstand til kjønnslemlestelse fordi de er bekymret for å kritisere en annen kultur.

Hussein bestemte seg således for å gjennomføre et eksperiment, for å bevise hvor langt den politiske korrektheten er kommet og hvor galt det er blitt. Eksperimentet endte med at Hussein tok til tårene over responsen på oppropet for kjønnslemlestelse.

På bare 30 minutter hadde 19 personer signert oppropet, og selv om noen av disse tok til ordet for at kjønnslemleste var galt, så signerte de likevel fordi det var «en del av Husseins kultur». Bare én person nektet å signere.

«Bare lemlesting»

Hussein er skremt av folks reaksjoner:

– I kept using the word “it’s just mutilation”. They were like “yes, you are right”. How can anyone think that’s okay?

Hun påpeker videre at kjønnslemlestelse ikke er kultur, det er vold. Hun vil at vi skal slutte å bruke «kulturordet», og minner om at dette skjer med barn. «Vi er mennesker, vi kan ikke se på at barn blir kuttet, jeg bryr meg ikke hvilken kultur du tilhører,» tordner Hussein.

Leyla Hussein er en av grunnleggerne av en anti-FGM organisasjon, Daughters of Eve, som oppfordrer Innenriksdepartementet til å ta ansvaret for å utarbeide en handlingsplan for å eliminere kjønnslemlestelse i Storbritannia.

Det er ikke noe spesielt departement i Storbritannia som i dag har ansvaret for å få slutt på kjønnslemlestelse. Arbeidet er delt mellom Innenriksdepartementet, avdelingen for helse og utdanning, Justisdepartementet og Crown påtalemyndigheten.

Dokumentar 

Husseins kampanje mot kjønnslemlestelse er gjenstand for en Channel 4 dokumentar, The Cruel Cut, som også har scenene hvor hun ber folk signere det falske oppropet. I tillegg følger de Hussein i et intervju med innenriksminister Theresa May, der May får høre opprørende historier om kjønnslemlestede kvinner bosatt i Storbritannia.

I dag er det antatt at mer enn 66.000 kvinner i Storbritannia allerede er blitt kjønnslemlestelse og om lag 24.000 jenter er i faresonen.

De sårbare beskyttes minst

Selv om kjønnslemelste har vært forbudt i Storbritannia siden 1985, er ikke praksisen opphørt. Ofrene er vanligvis å finne i familier som er kommet til Storbritannia fra land som Somalia, Sudan, Senegal og Egypt, hvor kjønnslemlestelse er utbredt. Hussein, som selv ble kjønnslemlestet da hun var syv år i Somalia, husker overgrepet godt:

– Four women held me down and cut my clitoris. I felt every single cut. I was screaming so much I just blacked out.

Dokumentaren kommer etter at helseminister Jane Ellison advarte om at folks angst for å bli oppfattet som «kulturelt ufølsomme» rammer sårbare jenter. I et intervju med Evening Standard påpekte Ellison følgende:

– Because of that caution, bizarrely we’ve ended up protecting these vulnerable girls the least.

Ellison har tydeligvis kastet kulturrelativismen og den politiske korrektheten i søpla og kaller kjønnslemleste med sitt riktige navn: kjønnslemlestelse er barnemishandling. Hun er fast bestemt på å få slutt på tiår med manglende evne til å beskytte kvinner, melder Evening Standard.

The Cruel Cut vises på Channel 4 onsdag 6.november kl 22:45.