Forskjellsbehandling og diskriminering

”Yringsfriheten er min religion”

Den danskiranske kunstneren sier hun heller går i fengsel enn å betale 5 000 kroner i bot for å ha parafrasert en annen rasismedømt. Det handler om uttalelser knyttet til vold mot muslimske kvinner og jenter, som Danmark altså rettsforfølger.

Firoozeh Bazrafkan ble igjen (mandag 16.september) kjent skyldig i å ha brutt den såkalte rasismeparagrafen i Danmark med sine uttalelser, omtalt før på rights.no 

“…jeg er meget overbevist om, at muslimske mænd i meget stort omfang verden over både voldtager, mishandler og slår deres døtre ihjel. Dette skyldes efter min mening som dansk-iraner, at der er tale om en defekt, menneskefjendsk kultur – hvis det overhovedet er kultur? Men man kan sige, jeg mener, at der er tale om en defekt menneskefjendsk religion, hvis lærebog Koranen om muligt er endnu mere umoralsk, forkastelig og vanvittig end de andre 2 verdensreligioners manualer tilsammen.”

Ordene ble skrevet på bloggen hennes hos Jyllands-Posten etter at folketingsmedlem Jesper Langballe ble dømt for rasisme, og politibetjent Lars Kragh Andersen reagerte ved en nettkommentar  og også ble dømt.   

Ifølge sappho.dk vil Bazrafkan heller gå i fengsel enn å betale boten hun har fått, som er fem dagsbøter ´a 1000 kr.  

Billedkunstner og blogger og tidligere medlem af Trykkefrihedsselskabets bestyrelse – Firoozeh Bazrafkan – blev for få timer siden kendt skyldig i at have overtrådt den såkaldte racismeparagraf i forbindelse med et blogindlæg hos Jyllands-Posten, hvor Bazrafkan i en længere periode fungerede som blogger med fokus på kunst, islam og Iran. 

Firoozeh Bazrafkan blev tidligere på året frikendt, da sagen var for Retten i Aarhus, men Vestre Landsret nåede til det stik modsatte resultat og idømte kunstneren fem dagbøder á 1000 kroner. 

Hvis Bazrafkan ikke betaler dagbøderne, er forvandlingsstraffen fem dages fængsel. Desuden skal hun betale sagens omkostninger.   

I sit blogindlæg skrev Firoozeh Bazrafkan blandt andet, at «jeg er meget overbevist om, at muslimske mænd i meget stort omfang verden over både voldtager, mishandler og slår deres døtre ihjel».

Bazrafkans ytringer var en lettere omskrivning af et udsagn fra den tidligere politimand Lars Kragh Andersen, som i Københavns Byret blev dømt for racisme, da han udeblev fra retssagen.

«Retten lagde vægt på, at mit indlæg var for generaliserende over for muslimske mænd. Men hvordan kan man straffe en kunstner, som blot lægger op til debat, når andre kan slippe for straf, selvom de har truet mig på livet? At skurke har mere ytringsfrihed, end jeg har, er uretfærdigt, siger Firoozeh Bazrafkan til Sappho.  

Firoozeh Bazrafkan oplyser, at hun ikke har tænkt sig at betale dagbøderne. 

«Det her er en principiel sag. Jeg vil hellere gå i fængsel end at betale de bøder. Jeg fortsætter med mine ytringer. For det hele handler om ytringsfriheden.Ytringsfriheden er min religion,» siger Firoozeh Bazrafkan.  

Kunstneren fortæller til Sappho, at hun senere i aften lader sit alter ego, blonde Betina, kommenterer domfældelsen i en YouTube-video. 

I kølvandet på dommen over Firoozeh Bazrafkan har flere postet hendes udsagn på Facebook i protest mod dommen og anvendelsen af racismeparagraffen.