Ytringsfrihet

Dømt for de farlige ytringene

En kunstner med iransk bakgrunn er dømt for rasisme i Danmark. Samme kunstner, Firoozeh Bazrafkan, ble truet med voldtekt og drap av en mann med irakisk bakgrunn. Han ble ikke dømt.

Blogger og billedkunstner Firoozeh Bazrafkan er kjent skyldig i overtredelse av §266b – den såkalte rasismeparagrafen i Danmark. Vi omtalte den absurde saken tidligere i år,  der det kommer frem at Bazrafkhan i protest mot en annen rasismedom, parafraserte den dømtes tekst.

Her er teksten kunstneren og bloggeren er dømt til å betale en bot på 8 000 kroner for:

“…jeg er meget overbevist om, at muslimske mænd i meget stort omfang verden over både voldtager, mishandler og slår deres døtre ihjel. Dette skyldes efter min mening som dansk-iraner, at der er tale om en defekt, menneskefjendsk kultur – hvis det overhovedet er kultur? Men man kan sige, jeg mener, at der er tale om en defekt menneskefjendsk religion, hvis lærebog Koranen om muligt er endnu mere umoralsk, forkastelig og vanvittig end de andre 2 verdensreligioners manualer tilsammen.”

Bazrafkan sier hun er rasende over dommen, som hun vil anke. Hun stiller spørsmål ved hvorfor hun skal straffes, mens en mann ned irakisk bakgrunn i Danmark går straffefri etter å ha truet henne både med voldtekt og drap, skriver Sappho

«Jeg står ved det, jeg har skrevet, og jeg trækker ikke nogen udtalelser tilbage. Jeg står 100 procent bag min udtalelse. I Iran findes der en lov, som hedder paragraf 220, der giver fædre og bedstefædre lov til at begå vold og mord på deres børn og børnebørn, uden at de bliver straffet for mord. Jeg har et problem med lovgivningen i Danmark, som vil begrænse ytringsfriheden, så vi ikke kan tale frit om de problemer, som vi har med islamisk lovgivning i blandt andet Iran.»

Firoozeh Bazrafkan blev i 2010 truet på livet af en irakisk mand, der bor på Sjælland. Manden, der truede Firoozeh Bazrafkan med voldtægt og drab, blev trods politianmeldelse ikke dømt for sine trusler mod kunstneren.

Det krænker Firoozeh Bazrafkans retsfølelse.

«Jeg synes, at det er forkasteligt, at en irakisk mand, der skriver til mig på Facebook, at han vil voldtage mig og skære mig i stykker og fodre hundene med mit kød, kan gå frit rundt uden at få en dom, mens jeg får en dom for at sætte problemer til debat. Det er latterligt, og det krænker min retsfølelse. Jeg er simpelthen så rasende,» siger Firoozeh Bazrafkan.

Tidligere politibetjent blev også dømt

Firoozeh Bazrafkans ordvalg i det blogindlæg, hun nu er blevet dømt for at have publiceret på Jyllands-Postens hjemmeside, er i øvrigt en parafrase over en udtalelse af den daværende politibetjent Lars Kragh Andersen på hjemmesiden 180grader, hvor Kragh Andersen skrev:

“…jeg er overbevist om, at muslimske mænd i meget stort omfang verden over både voldtager, mishandler og slår deres døtre ihjel. Dette skyldes efter min mening en defekt menneskefjendsk kultur, der bygger på en defekt menneskefjendsk religion, hvis lærebog Koranen om muligt er endnu mere umoralsk, forkastelig og vanvittig end de andre 2 verdensreligioners manualer tilsammen.”

For ovenstående udtalelse, der var en principiel kommentar til en racismedom over folketingspolitikeren Jesper Langballe (DF), blev Lars Kragh Andersen dømt for overtrædelse af racismeparagraffen og fik en bøde på 5.000 kr.

I december 2011 var sagen for retten i Københavns Byret, hvor Lars Kragh Andersen blev dømt for overtrædelse af racismeparagraffen og straffet med en bøde på 10.000 kroner.

Hvorfor der er forskellige bødetakster i Lars Kragh Andersens, Jesper Langballes og Firoozeh Bazrafkans sager, vides ikke.