Islam

Slaveriet i Qatar

Wahabbiststaten Qatar har fått det internasjonale samfunnets anerkjennelse ved å bli tildelt fotball-VM i 2022. Qatar takker for tilliten ved å behandle nepalske kontraktsarbeidere så umenneskelig at flere titalls har omkommet. The Guardian, som har undersøkt forholdene, sier at i perioden 4.juni til 8.august døde 44 nepalere.

Nepalere er den størst utenlandske arbeidsgruppen som er importert for å bygge anlegg til kommende VM. Over halvparten av de 44 døde arbeiderne i sommer omkom grunnet hjerteinfarkt, hjertefeil eller ulykker på arbeidsplassen.

The Guardians undersøkelser avdekket også dette:

• Evidence of forced labour on a huge World Cup infrastructure project.

• Some Nepalese men have alleged that they have not been paid for months and have had their salaries retained to stop them running away.

• Some workers on other sites say employers routinely confiscate passports and refuse to issue ID cards, in effect reducing them to the status of illegal aliens.

• Some labourers say they have been denied access to free drinking water in the desert heat.

• About 30 Nepalese sought refuge at their embassy in Doha to escape the brutal conditions of their employment.

The allegations suggest a chain of exploitation leading from poor Nepalese villages to Qatari leaders. The overall picture is of one of the richest nations exploiting one of the poorest to get ready for the world’s most popular sporting tournament.

«We’d like to leave, but the company won’t let us,» said one Nepalese migrant employed at Lusail City development, a $45bn (£28bn) city being built from scratch which will include the 90,000-seater stadium that will host the World Cup final. «I’m angry about how this company is treating us, but we’re helpless. I regret coming here, but what to do? We were compelled to come just to make a living, but we’ve had no luck.»

Ingen land i verden har så mange gjestearbeidere per innbygger som Qatar. 90 prosent av arbeidsstyrken er hentet fra utlandet. Emiratet skal hente 1,5 millioner arbeidere for å bygge arenaer, veier, havner og hoteller for å kunne arrangere VM. 40 prosent av de importerte arbeiderne kommer fra Nepal. I fjor forlot 100 000 arbeidere Nepal med nesen vendt mot Qatar. Arbeidere forteller at arbeidsgiver holder tilbake lønninger for at de ikke skal stikke av fra de elendige levekårene.

Hvis ikke situasjonen endres, vil rundt 4 000 arbeidere dø innen VM I football blåses I gang om ni år.

Qatar står for øvrig bak utstilling i Oslo, Teknisk museum, om islams vitenskapelige bidrag til verden denne høsten.

Vi har tidligere vist hvordan Qatars petrodollar gjør seg gjeldende i Europa, gjennom oppkjøp av prestisjetunge eiendommer  , og gjennom sponsing av stormoskeer, som i København. I tillegg sprøyter Qatar millioner av euro inn i de franske forstedene, samtidig som islamistiske grupper sponses, som da krigen i Libya pågikk  .

Hvilke verdimessige betraktninger lå bak tildelingen av fotball-VM til Qatar? Har FIFA laget seg et problem? Hva har de i så fall tenkt å gjøre?