Politikk

Ikke-nyheter på sviktende grunnlag

Det har vært noen merkelige uker etter at stortingsvalget var over. Valgresultatet er for noen, og mange av disse befinner seg tydeligvis i media, ikke til å akseptere. For når det dumme folket har valgt som de har gjort, må minnene friskes opp av selektive ikke-nyheter på mer eller mindre sviktende grunnlag.

Etter at det desperate venstremedia (DVM) tapte stortingsvalget og velgerne valgte å overføre makten til de borgerlige partiene, har det ikke manglet på ikke-nyheter fra DVM. Ikke minst fordi sonderingene mellom FrP, H, KrF og Venstre foregår uten en eneste lekkasje. Det er utvilsomt nye tider for DVM og deres frustrasjon er til å ta og føle på, mens de klager over skyhøye priser på usmakelig kaffe på et hotell i Nydalen. Men intet får de vite – utover de daglige korte pressekonferansene som preges av mantraet «vent å se».

Men en ikke-nyhet slo til gangs an, nemlig ikke-nyheten om at et høyrepopulistisk parti som FrP kan ende i regjering! Og når sant skal sies så hjalp jo FrP godt til, da med en pressekonferanse for å fortelle internasjonale medier om at de slett ikke er et høyrepopulistisk parti. Men siden den internasjonale pressekonferansen stort sett var befolket med norske journalister, så fikk altså ikke verden vite det som likevel ikke er sant. For selvsagt er FrP et høyrepopulistisk parti. Og siden FrP selv, eller i alle fall noen av dem, har problemer med å innse hva de selv er, gav de DVM en gavepakke midt i deres sorgprosess.

FrPs desperasjon var selvsagt at «noen» (norsk DVM ynder å formidle historien om at det var internasjonale medier som startet ballet, men de undervurderer nok sin egen rolle) koblet FrP med terroristen og massemorderen Anders Behring Breivik. Og siden B-ordet allerede var koblet inn, var jo ikke veien lang til høyreekstrem. Da hadde internasjonale medier en sak, for høyreekstreme partier sliter mange land i Europa med og det er gjenkjennelig for deres lesere. Men om disse høyreekstreme partiene først og fremst er representativ i våre naboland, som Dansk Folkeparti og Sverigedemokraterna, som FrP noe febrilsk prøvde å ta avstand fra på den overnevnte pressekonferansen, se det er jeg ikke sikker på. Så var det da heller ikke i Danmark og Sverige at det norske valget ble omtalt mest, selv om en svensk journalist har gjort så godt han har kunnet.

Men kanskje enda mer ikke-nyhet ble det av at FrP, eller i alle fall noen av dem, har brukt ordet «snikislamisering». Et slikt ord ville pressekonferansen fortaler, 2.nestleder i FrP, Ketil Solvik-Olsen, ta avstand fra, men senere på kvelden kom det frem at det ville ikke FrP-leder Siv Jensen. DVM danset rundt det lille de nå hadde, mens de sikkert mer enn næret intern konflikt, som jo tross alt for DVM er bedre enn politikk. Nå gjaldt det bare å få noen andre på banen, som kunne bekrefte ikke-nyheten om snikislamisering. Det kunne stortingsrepresentant og leder av Oslo FrP, Christian Tybring-Gjedde, samtidig som sistnevnte uttrykte noe forundring over at snikislamisering vakte så mye oppstyr, mens Martin Kolberg (Ap) sin «forståelse for folks bekymring for islamisering» er glemt. Og glemt har den forblitt av DVM, for likeså fredet som Ap er av DVM, jo like fritt vilt er Tybring-Gjedde.

Selv ikke Mongstad-skandalen, de ufattelige mange drepte i terroren i Nairobi eller selvmordbomberne i en kirke i Pakistan, klarer å overskygge DVMs ikke-nyheter om en mulig regjering som tar FrP inn i varmen. Man får rett og slett bare veldig lyst til å klistre en post-it lapp i DVMs panne: Høyrepopulistisk ja, men ikke høyreekstrem. Det kommer til å gå bra.

En som tydeligvis har fulgt DVMs tette oppfølging av ikke-nyheter, er USAs avtroppende ambassadør Barry White. Han forteller til Aftenposten i dag (ikke på nett) at han er forundret over norsk politikk, og jeg antar at han er vel så forundret over norske medier:

– Jeg får et kick av å høre Frp bli betegnet som «ytterste høyre». Da sier jeg at Norge ikke vet hva det ytterste høyre er. Hvis man ønsker å kalle Frp det ekstreme høyre, så dra over og snakk til Tea Party, sier White, som selv er ihuga demokrat og president Barack Obamas mann inntil benet.

– Alle norske partier ville passet inn i det demokratiske parti (i USA), sier han – uten å blunke.

DVM derimot, de bare ikke blunker, de holder øynene hardt igjen – og det samtidig mens de analyserer og formidler. Men i løpet av dagen, eller kvelden, kan det være at DVM faktisk får noe å formidle, for da skal det visstnok bli kjent hva som har skjedd i sonderingene og vi får kanskje vite hvem som skal videre i regjeringsforhandlinger.

Men så er det vel på’n igjen fra DVM sin side – med politikken på vent.