Innvandring

«Humane» Sverige nedrennes

Etter at svenske myndigheter bestemte at alle syrere som banker på døren skal få permanent opphold, nedrennes nå Sveriges ambassader i Syrias naboland, Tyrkia, Egypt og Jordan. Men signalet som ble sendt ut er mistolket, heter det fra myndighetshold. Syrere kan ikke be om asyl ved Sveriges ambassader. De må betale menneskesmuglere som loser dem til Sveriges grenser.

Nei, myndighetene sier selvsagt ikke rett ut at syrer på flukt skal bruke menneskesmuglere. Jeg sier det, fordi det er dette som er realiteten for de aller, aller fleste som vil ta seg gjennom hele Europa til nabolandet vårt.

Etter at Sveriges regjering i forrige uke uttalte at alle syrere skal få permanent opphold, har køene ved de nevnte ambassadene doblet seg, og ambassadene ringes ned av syrere som tror de kan få reise til Sverige ved hjelp av svenske myndigheter. Det snakkes om flere hundre syriske flyktninger ved de tre ambassadene hver eneste dag, og ambassaden i Ankara får forsterket bemanningen grunnet pågangen.

– Människor kommer till grindarna vid ambassaderna i tron att alla syrier får komma till Sverige, säger UD:s kommunikationschef Charlotta Ozaki Macias.

Macias mener at myndighetenes signal i forrige uke er misforstått, skriver Dagens Nyheter

– Vi har haft stora problem med att Migrationsverkets regeländring missuppfattades, fortsätter Charlotta Ozaki Macias.

I flera medier sades det att Sverige hade öppnat en legal väg för syriska flyktingar. Men fortfarande är det så att den flykting som söker asyl måste ta sig hit illegalt med hjälp av flyktingsmugglare för att lämna in sin ansökan här i Sverige.

Förändringen innebär att alla först därefter får permanenta uppehållstillstånd, vilket gör att barn och makar sedan kan komma hit legalt.

Har svenska myndigheter bidragit till att sprida felaktig information?

– Viljan att få lämna konflikten är så stark att minsta nys väcker stora förhoppningar. Självklart kan vi förbättra vår information. Vi har en tendens att tro att svensk byråkrati är glasklar, säger Charlotta Ozaki Macias.

Ambassaden i Turkiets huvudstad Ankara har nu begärt mer resurser från UD.

– Tidigt varje morgon står 60 i kö utanför ambassaden, säger Sveriges ambassadör i Turkiet, Lars Wahlund.

Förra veckan hade ambassaden i Amman flera hundra besökare och telefonsamtal per dag.

– Många trodde att de kunde komma hit och få asyl direkt, säger Helena Rietz, Sveriges ambassadör i Jordanien.

Har det uppstått oro eller bråk vid ambassaden?

– Det är klart att människor som har haft förhoppningar blir väldigt besvikna. Men det har inte varit några incidenter utifrån vad jag har hört.

Migrationsverkets kommunikationsdirektör Patrik Peter säger:

– Vi har hela tiden haft korrekt information på vår hemsida. Vi kan inte göra något åt felaktiga uppgifter i medier eller ryktesspridning. Kanske finns det saker som kunde ha gjorts annorlunda. Det ska utvärderas.