Forskjellsbehandling og diskriminering

Forbud mot mishandling

Den saudiske nasjonalforsamlingen forbyr mishandling av kvinner, barn og hushjelper. Snart tillates kvinner å kjøre bil og å ferdes i det fri uten mannlig verge?

Vedtaket ble gjort i forrige uke, melder VG, og handler om ”alle former for mishandling”.  Lovteksten skisserer også ulike tiltak for mishandlede, som ”sosial, psykologisk og medisinsk hjelp”.  

Lovbrytere risikerer én til 12 måneders fengsel eller 8000 til 81.000 i bøter.

Med denne lovendringen snur Saudi-Arabia, et av verdens verste land for kvinner, Koranen ryggen, som må sies å være et ganske kraftig signal til andre muslimske land og grupper i vesten som har sharia i front.

Frem til nå er det sharia-lovene som avgjorde skjebnen til voldsutsatte kvinner og barn. Dommerne i disse sakene har vært ansett å basere avgjørelser på private preferanser og ofte på antakelsen om at «mild avstraffing» er tillatt hvis kona er ulydig.

Loven kommer i kjølvannet av flere måneder med kampanjer initiert av en lokal veldedighetsorganisasjon under parolen: «Enkelte ting kan ikke tildekkes – bekjemper kvinnevold sammen».

– Vår oppgave er enorm, og stopper ikke med loven. For dette er delvis psykologisk. I denne kulturen har kvinner alltid vært menn underlegen, sier Almugaiteeb.

Fengslet for å hjelpe Saudiske kvinner kan ikke bevege seg fritt uten mannlig følge, og det er forbudt for dem å kjøre bil. Nylig ble to fremstående arabiske kvinnelige aktivister dømt til fengsel for å ha forsøkt å hjelpe en kvinne som sa at hun ble mishandlet av sin ektemann.

– Beskyttelse gjennom loven gir kvinner litt uavhengighet. Kvinner ble krevd å ta med en mannlig slektning, hvis de skulle anmelde forhold. Dette kravet bortfaller nå, sier Waleed Abu al-Khair, menneskerettighetsaktivist til Al-Jazeera. Lokale forkjempere ser for seg store endringer hvis loven praktiseres som tiltenkt.

– Loven kan være første skritt mot endringer av restriksjoner som krevet at kvinner må ha tillatelse fra mannlige verger – far, mann eller sønn, for å starte næringsvirksomhet, søke jobb eller reise utenfor landet, avslutter Abu al-Khair.