Æresdrap og æresrelatert vold

Dømt for grov vold

Mor, far, onkel og tante, alle danske statsborgere med palestinsk bakgrunn, mishandlet ei 17 år gammel jente på det groveste. Påtalemakten ville ha minimum tre års fengsel for de tiltalte. Dommeren mente det ikke var snakk om mishandling, men grov vold. Straffen ble på ett år og ni måneders ubetinget fengsel.

Vi har omtalt den grove æresrelaterte saken tidligere Bakgrunnen er at 17-åringen 4.mars i år skal ha blitt lurt med i foreldrenes bil for angivelig å skulle besøke en bror, men hun forteller selv at hun endte opp i onkelens hus der både mor, far, onkel og tante mishandelt henne på det groveste og nedrigste i tre timer. Blant annet skal de ha strippet henne, pisket henne, og kvalt henne med et belte. Etter overgrepene klarte hun å flykte ut vinduet og alarmerte naboer og deretter politiet.

Nå er de idømt ett år og ni måneders fengsel. Moren og tanten anker dommen av ”hensyn til de øvrige barna”, melder Extrabladet 

Jeg ville anta at de andre barnas kår burde være en sak for barnevernet?

I æresrelaterte saker har familiemedlemmene ulike roller. Dommeren tok derfor ikke hensyn til hvem ”som svingte pisken”. Alle var medskyldige, slo dommeren fast, en viktig prinsipiell avgjørelse.

Mor, far, onkel og moster er alle kendt skyldige i brutal afstraffelse af en 17-årig pige. Ifølge dommeren er der ikke tale om mishandling, men særdeles grov vold.

Senioranklager Martin von Bülow krævede en hårdere straf på ikke under tre års fængsel. Tiltaltes forsvarere krævede derimod en mildere straf på højst ét års fængsel.

Alle fire tiltalte er idømt et år og ni måneders fængsel. De dømte forbliver varetægtsfængslet, men moderens og mosterens forsvarere anker dommen til landsretten. Argumentet var hensynet til de øvrige børn.

Moderen, faderens og onklens forsvarere udbad sig betænkningstid, hvormed de tiltalte har 14 dage til at overvej, om de vil anke dommen til landsretten.

Mosterens forsvarer ankede med det samme sagen til landsretten.

Anklager Martin von Bülow var ganske tilfreds med dommen.

– Det, der betyder noget, er, at de alle blev dømt i overenstemmelse med anklageskriftet.

Han påpegede, at det afgørende var ikke, hvem der svingede med pisken, men at de alle havde været en del af episoden.

Familiemedlermmerne var tiltalt for at have holdt pigen fanget i onklens hus, hvor hun blandt andet blev klædt nøgen og pisket med et bælte, ligesom hun fik klippet store totter af sit hår og spændt et bælte rundt om halsen, så det sortnede for hendes øjne. Lægelige undersøgelser viste, at pigen var i ‘manifest livsfare’.

Ifølge myndighederne er der tale om en særdeles grov sag om æresrelateret vold. Pigen var aldrig i tvivl om motivet. Nemlig at hendes familie ikke kunne tolerere, at hun var kæreste med en dansk dreng.

Efter retsmødet blev hævet, brød moderen sammen i ægtemandens arme.