Æresdrap og æresrelatert vold

Hun var farens ”øyensten”

Foreldrene som er tiltalt for svært grov mishandling av datteren nekter all straffeskyld. Volden satte jenta i ”overhengende livsfare”. I retten i går hevdet familien at en ”gruppe” må ha stått bak den grove volden, grunnet at datteren hadde gjeld til dem. Samtidig sies det at datteren aldri har vært utsatt for vold og at hun er farens ”øyensten” som hadde friere tøyler enn andre unge i familien.

Vi omtalte det som fremstår som en grov æresvoldssak i gårBakgrunnen er at 17-åringen 4.mars i år skal ha blitt lurt med i foreldrenes bil for angivelig å skulle besøke en bror, men hun forteller selv at hun endte opp i onkelens hus der både mor, far, onkel og tante mishandelt henne på det groveste og nedrigste i tre timer. Blant annet skal de ha strippet henne, pisket henne, og kvalt henne med et belte. Etter overgrepene klarte hun å flykte ut vinduet og alarmerte naboer og deretter politiet. 

Bakgrunnen for mishandlingen mener jenta selv er at hun hadde/har en dansk guttevenn. Familien, som opprinnelig er palestinere, nå danske statsborgere, benekter at kjæresteforholdet er problematisk for dem. De benekter all vold og hevder at jenta lyger, og en kusine vitner til fordel for familien, der hun sier at jenta aldri har vært utsatt for vold, hun hadde frie tøyler blant annet til å arrangere fester, og hun var farens ”øyensten”. Kusinen hevder videre at grunnen til at familien mislikte forholdet jenta hadde/har til den danske gutten handlet om at han hadde dårlig innflytelse på henne og røkte hasj, skriver Extra Bladet (ikke på nettet). 

Jenta vitnet for lukkede dører, og skal være svært redd sin egen familie. Rundt 30 familiemedlemmer stilte opp i rettslokalet i går. Så langt jeg forstår det støtter ingen familiemedlemmer jenta. 

Den danske kjæresten, som skal ha konvertert til islam, og hans familie ønsker ikke å uttale seg til pressen.  

I tre timer mishandlede en muslimsk familiefar fra Taastrup på Københavns Vestegn ifølge politiet sin 17-årige datter og øjesten så brutalt, at hun var i overhængende livsfare.

Årsagen skulle være, at pigen, NA, havde et kæresteforhold til en dansk dreng, som familien ikke kunne acceptere. 

Det billede tegner sig efter gårsdagens retsmøde i Glostrup, hvor fire slægtninge med palæstinensisk baggrund er tiltalt for blandt andet frihedsberøvelse og vold.

Mishandlingen, der angiveligt blandt andet bestod i pisk med bælte og afklipning af hår, fandt sted 4. marts, og ifølge anklageskriftet i sagen om formodet æresvold deltog også pigens mor, moster og onkel som torturbødler. 

Samtlige tiltalte nægter sig skyldige. 

Forkælet fars pige 

Skal man tro pigens familiemedlemmer, der torsdag var mødt talstærkt op i retten, taler netop det tætte bånd mellem far og datter imod, at pigen er offer for æresvold, sådan som anklageren ellers mener. 

– Hendes far har aldrig nogen sinde været voldelig eller hård i tonen. Hun er jo hans øjesten, siger NA’s kusine til Ekstra Bladet. 

Kusinen ønsker ikke at stå frem med navn, men ville gerne give sin og familiens version af sagen, da Ekstra Bladets udsendte talte med hende efter gårsdagens retsmøde. 

Her forklarede kusinen under overværelse af 12-15 familiemedlemmer, at faderen hyppigt tog på shoppingture med datteren, fordi NA var ‘ fars pige’ og kunne gøre, hvad hun ville.

Flere af de øvrige familiemedlemmer bekræftede undervejs kusinens beskrivelse af den 17-årige som forkælet. 

– Hun holdt blandt andet fester i sin moster og onkels hus. Hun måtte meget mere end mange af os andre, lyder det. 

Dårlig indflydelse

Inde i retten forklarede både NA’s mor og moster, at de kendte til pigens forhold til skolekammeraten, EF, som hun gik i 10. klasse med på et nordsjællandsk VUC.

Familien var langtfra begejstret for forholdet. Flere gange bad familien angiveligt NA om at forlade EF, og ifølge politiet var netop relationen til EF årsagen til mishandlingen. 

Men spørger man kusinen, var problemet ved forholdet dog ikke, at EF er etnisk dansker, men udelukkende, at han havde dårlig indflydelse. 

– Han er ikke god for hende. 

Han ryger meget hash, og de pjækkede tit sammen, sagde kusinen og fortsatte: – Hun løj igen og igen om forskellige ting. 

Løgnehistorier  

Løgnehistorierne er ifølge flere i familien også forklaringen på, at NA taler usandt, når hun nu anklager sin nærmeste familie for at have mishandlet hende på grund af forholdet til EF.

Adspurgt mener familien, at NA kan være blevet mishandlet af ‘ en gruppering’, muligvis ‘ på grund af gæld’. 

Anklager Martin von Bülow er imidlertid ikke i tvivl om, at det er den 17-åriges nærmeste familie, der har ansvaret for mishandlingen.

Takk til snaphanen.dk for tilsendte artikkel