Politikk

Marte midt imot makta

Barbariske sharialover kom plutselig tett på Norge. Dommen mot norske Marte (24), fordi den godtroende unge kvinnen anmeldte en voldtekt i Dubai, kan bli en heftig føljetong denne sommeren, der ikke minst penger og politikk kommer i sentrum. Og mangel på moral, og da ikke fra Marte. Tvert om har hennes atferd gitt storpolitikken et slag i trynet.

Så med ett var Norge på fornavn med Marte. Marte som sitter i Dubai, fratatt pass og penger, etter at hun 6.mars i år anmeldte en voldtekt. Utført av en kollega, som hun dertil selv ba om å være sitt «anstendige» følge til hotellrommet, slik man gjerne må gjøre i land der menn har tilrøvet seg selv all makt og myndighet. Og der de samme mennene vet at de er «hellig» beskyttet av lovverket, den juridiske delen av islam, sharia – som etter hvert de fleste av oss begynner å forstå er en tragedie for kvinner. Men Marte fulgte sin vestlige samvittighet, voldtektsmenn skal ikke slippe unna, hvorpå makta står frem i sin styggeste drakt og der mangelen på moral lyser fra de mørke kroker. Ikke minst hos Martes arbeidsgiver, The One Total Home Experience, forkortet The One, et svenskeid interiørfirma med hovedsete i Dubai, som lanserer seg med følgende slagord: «We Are What We Do».

Og hva gjør The One? Jo, de gir Marte sparken.

Oppsigelsesbrevet er uhyre interessant, og er et kraftig signal til unge norske kvinner som arbeider for firma som jobber opp mot islamdominerte land. I VG kan vi lese at «Arbeidsforholdet ditt er avsluttet på grunn av uakseptabel og upassende oppførsel på din siste arbeidstur til Dubai, noe som resulterte i arrestasjon av politiet i De forente arabiske emirater», står det i brevet, hvor også følgende slås fast:

Som du vet er din ufine oppførsel i denne saken i direkte strid med selskapets regler.

Hva som er selskapets regler, sies det derimot ingenting om. Men som kjent i business har «kunden alltid rett», og kunden i dette tilfellet er Dubai. Pengesterke Dubai.

Marte forteller at de to første dagene etter anmeldelsen hadde hun kontakt med arbeidsgiveren. Da satt hun fire dager i varetekt, uten mulighet til å kontakte omverden. De ba henne om å megle med politiet og si at det var frivillig sex, slik at saken kanskje kunne bli henlagt.

Marte klarte etter hvert å få lånt seg en telefon, og fikk ringt hjem og gitt beskjed om at hun var blitt voldtatt – og fengslet. Hun ba om at ambassaden ble informert. For The One hadde verken kontaktet Martes familie eller ambassaden. Vi kan vel trygt slå fast at The One sitter godt i gjørma, noe som så smått begynner å gå opp for dem, for ikke vil de gi noen kommentar til VG og ellers synes de å ha nok med å slette kommentarer på sin Facebook-side.

Men det er også andre som sitter i gjørma. Det norske Utenriksdepartementet (UD), med minister Espen Barth Eide i spissen, prøvde i går å «ta avstand fra dommen», men forsøket ble oppfattet akkurat så ynkelig som det er. «Vi gir henne støtte i prosessen frem mot anke,» skrev Barth Eide på sin twitterprofil, som raskt ble parert av FrPs Per-Willy Amundsen med «Er ikke «vi gir henne støtte i prosessen frem mot anke» diplomatspråk for: «vi foretar oss ingenting”?».

Også Høyreleder Erna Solberg hev seg over twitter, med følgende melding (se forrige lenke): «Middelaldersk menneskesyn, norske myndigheter bør reagere tydeligere». Da kan vi kanskje slå fast at Solberg har lært ett og annet siden hun applauderte shariaråd i Norge i 2003. For på 10 år kan en lære seg mye, men den samme Høyrelederen bør påse at kunnskapen brer seg i hele organisasjonen. For i 2010 foreslo Hordaland Høyre på nytt shariaråd, støttet av Høyres innvandringspolitiske talsmann.

Så er spørsmålet hva Norge kan gjøre. Ambassaden i Abu Dhabi har altså kjent til saken siden i mars. Siden det var Martes familie i Norge som gav beskjed, er det trolig at UD fikk beskjeden først. Og siden i mars har altså norske myndigheter ikke klart å bringe Marte i sikkerhet til den norske ambassaden (som er norsk territorium), men heller overlatt Sjømannskirka i Dubai å gi Marte mat og husrom. Samtidig forteller VG at Martes utgifter fortsetter å løpe. Hun, eller familien hennes i Norge, har til nå betalt over 55.000 kroner i advokatutgifter, samtidig med at familien også må dekke husleien hennes i Dubai (hvor en må leie for ett år ad gangen). Nå har Marte søkt om økonomisk bistand fra fylkesmannen. En kan bare spørre seg: Hvorfor gjør ikke norske myndigheter mer for å hjelpe Marte i Dubai?

Akkurat det spørsmålet stiller Per-Willy Amundsen. Til NTB sier Amundsen at «det er en selvfølge å stille ambassaden i Abu Dhabi til rådighet for den norske kvinnen som denne uken ble dømt til fengsel i 16 måneder etter at hun leverte en voldtektsanmeldelse.» Videre reagerer han på at ikke utenriksministeren legger mer press på myndighetene i Dubai.

Så hvorfor er det så stille fra UD? Saken, som også har fått stor oppmerksomhet utenfor Norges grenser, har fått danske UD til å oppfordre dansker med å vente med anmeldelser av grov kriminalitet i Dubai innen de har fått kontakt med ambassaden, skriver Jyllands-Posten. Ingenting lignende er blitt sagt fra norsk UD, som heller har gjort seg utilgjengelig for VG. For øvrig har det neppe hjulpet heller, det har jo ambassaden i Abu Dhabi bevist ved å ikke bistå Marte.

Stillheten fra UD skulle vel ikke handle om norske økonomiske interesser? For som kjent er det penger i Dubai, mye penger, men så er de desto mer interessert i norsk spesialkunnskap. De forente arabiske emirater og Norge opprettet diplomatiske forbindelser i 1994, og de økonomiske forbindelsene er omfattende, med omfattende eksport, ifølge Store Norske Leksikon. Et stort antall norske selskap er etablert i emiratene, blant dem er Det Norske Veritas, Kongsberg-gruppen, Odfjell, Statoil, Wilhelmsen og Jotun.

Den som klarest har uttalt seg om aktuelle tiltak overfor Dubai, er SU-lederen Andreas Halse (som utvilsomt, med alle sine fornuftige innspill, må være i «feil» parti) skriver i Aftenposten:

Som umiddelbar konsekvens av dommen mot norske Marte og regimets systematiske brudd på grunnleggende menneskerettigheter, mener jeg Norge bør iverksette følgende tiltak:

  • Trekke alle oljefondets investeringer ut av De forente arabiske emirater.
  • UD bør aktivt fraråde norske turister fra å reise til De forente arabiske emirater.
  • Norske myndigheter bør offentlig fordømme dommen mot Marte og rettssystemet i De forente arabiske emirater.

Tale De forente arabiske emirater midt imot? Og derav få OIC på nakken? Å nei du, slik er det bare personer som Marte som forviller seg inn i. Og det er Marte og alle andre kvinner i shariadominerte land som må betale prisen. Imens kan den norske stat telle penger, og la manglende moral utgjøre bunnen på skattekisten.

Få Marte hjem.

Her kan du høre Marte fortelle til VG TV om hva som skjedde.