Æresdrap og æresrelatert vold

Trippeldrapet, en historie av en annen verden

Trippeldrapet i Pakistan som har ført til fengsling av et ektepar i Norge fremstår som et familiedrama på den pakistanske bygda av en annen verden. Vi har aldri registrert liknende hendelse i noe europeisk land. Stikkordene er familieekteskap, kjærlighetsekteskap, skilsmisse, ære, hevn, fattigdom, pengemakt og et Pakistan etablert i Groruddalen.

Over 30 000 pakistanere er bosatte i Norge. Som forrige gang et trippeldrap ble knyttet til norskpakistanere, da de tre søstrene ble drept på Kaldbakken i 2006, har HRS bekjente med bånd inn i denne familien også.

Derfor mener vi så langt at denne versjonen er den riktige: En mann og trebarnsfar på 64 år er fengslet sammen med kona på 51 år, siktet for å ha bestilt drap av tre familiemedlemmer i Little Norway i Pakistan der familiefaren utvandret fra.

Ekteparet er søskenbarn.

Ekteparet har en sønn og to døtre. Den eldste datteren er arrangert gift med fetter i Pakistan som innvandret til Norge gjennom ekteskapet og flyttet inn hos de fengslede paret sammen med sin nye hustru.

Denne fetteren er sønn av den fengsledes mannens søster.

Etter om lag ett år bestemte den eldste datteren og fetteren seg for å flytte ut og etablere seg selvstendig. Dette gjorde de mot det fengslede ekteparets vilje, og det var denne handlingen som utløste konflikt: familiefaren og overhodet opplevde at han tapte kontroll over datteren og svigersønnen.

Da yngste datter på 23 år gikk til foreldrene med ønske om å gifte seg med den nevnte svigersønnens bror i Pakistan, satte foreldrene foten ned. For om lag halvannet år siden på ferie i Pakistan inngikk 23-åringen ekteskap med denne fetteren bak ryggen på foreldrene. Tilbake i Norge flyttet hun sammen med søsteren og ektemannen. Foreldrene krevde at yngste datter skilte seg, men hun nektet.

Begge søstrene hadde altså pekt nese til sin egen far. De hadde vist hele slekta og andre i omgivelsene at han ikke hadde kontroll over døtrene sine.

De som ble drept rundt 17.mai er således ektemannen som er fetteren til de fengsledes yngste datter, hans bror, og deres far, som igjen er den fengslede mannens svoger.

Den som skal være drapsmannen, og som er på rømmen, er den eldste av tre brødre. Han drepte sin egen bror som var fetteren som hadde giftet seg med den norskfødte 23-åringen. Han drepte også sin andre bror og sin egen far.

Jeg har aldri vært borte i en liknende sak, der en sønn dreper sine brødre og sin far. Hvordan kunne dette skje? Ifølge våre kilder er dette forklaringen:

Familien i Pakistan i landsbyen Randheer, for øvrig landsbyen der Rahila Iqbal også døde i det som etter all sannsynligvis var et æresdrap, er svært fattige. Den eldste av brødrene og antatt drapsmann av en av de tre drepte, var helt og holdent avhengig av inntektene han fikk fra det fengslede familieoverhodet i Norge. Han voktet eiendommen i nærmeste storby Gujrat som overhodet har reist, han var sjåfør og altmuligmann for familien i Norge når de var på besøk i Pakistan. Også kona hans jobbet for slekta i Norge. Som en av våre kilder sier det:

Familiefaren som er fengslet i Norge hadde full kontroll over nevøen sin gjennom penger.

Ifølge våre kilder er det ingen tvil blant norskpakistanere med kjenneskap til familien om at dette er et trippeldrap bestilt av familieoverhodet på Furuset.

Datteren på 23 år som har mistet ektemannen, skal være knust av sorg. Hun skal genuint ha vært glad i fetteren/ektemannen, som altså ikke var et arrangert ekteskap. Det var således hun som tok initiativ til å anmelde sine egne foreldre for trippeldrap.

En bror av faren skal bo i Fredrikstad, og han er for tiden i Pakistan. Blant våre kilder heter det at han skal ha skaffet til veie våpen som ble brukt til å utføre trippeldrapet.