Terrorisme og ekstremisme

Terrordrap på åpen gate

I London ble en sivilkledd soldat i går regelrett slaktet på åpen gate. Det bestialske drapet, begått med blant annet machete og øks, blir av regjeringens sikkerhetsutvalg i et hastemøte betegnet som en mulig terrorhandling. Drapet omtales også som en ny form for ”selvmordsdrap”, idet morderne forble ved det maltrakterte liket samtidig som de filmet hverandre og la ut om den politiske årsaken til den avskyelige handlingen.

Ifølge britiske medier ble den sivilkledde soldaten angrepet bydelen Woolwich av menn som var bevæpnet med skytevåpen, kniver, machete og en kjøttøks. Gjerningsmennene skal først ha kjørt på offeret, før de hoppet ut av bilen og målrett gjøv løs på ham. Øyenvitner forteller at de hakket løs på den påkjørte mannen, som hadde på seg en T-skjorte fra en veldedighetsorganisasjon som støtter sårede britiske soldater (”Help for Hereos”).

Mens de utførte det bestialske drapet ropte morderne «Allahu Akbar» (Allah er større).

Filmet 

Underveis begynte de å filme hverandre med mobilkameraer og oppfordret likeledes vitner til å ta opp deres budskap.

En av gjerningsmennene, med blodige hender og en kniv og en kjøttøks i den ene hånden, opptrer på en video hvor han sverger sitt troskap til Allah.

– Vi sverger til den store Allah at vi aldri stopper med å kjempe for deg.

– Deres folk vil aldri være sikre.

– Den eneste grunn til at vi drepte denne mannen er fordi muslimer dør daglig. Den britiske soldat er ”et øye for et øye, en tann for en tann”.

– Vi unnskylder at kvinner ble nødt til å se dette i dag, men i våre land ser kvinner det sammen.

– Dere vil aldri være sikre. Fjern deres regjering. Den er likeglad med dere.

– Tror dere at David Cameron vil bli fanget på gaten når vi begynner å avfyre våre våpen? Tror dere at politikerne vil dø? Nei, det blir den vanlige mann i gata, som deg og dine barn. Så kast regjeringen. Fortell dem at de skal bringe våre tropper hjem, så alle kan leve i fred.

Video er tilgjengelig på You Tube

Sjokkerte vitner og modig kvinne

Ett av vitnene forteller fra den grusomme opplevelsen:

– De begynte å skjære han opp med kniv og stakk han i maven med en kjøttøks. Jeg tror ikke det tok lang tid før han var død. Det var forbipasserende som skrek og løp vekk. Jeg har aldri sett noe lignende. Da han var død, slepte de han ut på gaten og lot ham ligge der. Det var merkelig, for de løp ikke vekk. De bare sto der, som om de ventet på politiet.

En forbipasserende kvinne i slutten av 40-årene, Ingrid Loyau-Kennett, som trodde det hadde skjedd en ulykke, sprang av bussen for å komme offeret til unnsetning. Da hun bøyde seg over offeret oppdaget hun to bevæpnede menn innsmurt i blod, som ba henne gå vekk fra liket. Hun forsøkte å snakke med dem, da hun mente at det var bedre at de rettet våpnene mot henne enn mot flere andre mennesker.

En av mennene bekreftet at han sto bak drapet, og at drapet var begått fordi briter har slått ihjel muslimer i Afghanistan. Loyau-Kennett gjør morderen oppmerksom på at det nå er en rekke folk tilstede og at han kommer til å tape, og spør hva han nå skal gjøre. Mannen svarer at han gjerne vil bli og kjempe.

De to gjerningsmennene forble ved liket til politiet kom. De skal da ha forsøkt å angripe politiet, men ble skutt og skal nå være hardt skadet på sykehuset.

Ifølge Daily Mail skal gjerningsmennene være født i Storbritannia, en av dem av nigerianske foreldre.

Cobra innkalt

Statsminister David Cameron avlyste øyeblikket et møte i Paris og innkalte regjeringens sikkerhetsutvalg (Cobra) til et hastemøte om saken. Cobra kalles bare inn når det foreligger en akutt fare for den nasjonale sikkerheten.

Saken ivaretas nå av den britiske terrorenheten. Det spekuleres i om den har noen forbindelser til al-Qaida.