Æresdrap og æresrelatert vold

Kurdisk menneskerettsaktivist drept i Bergen?

Det skjer mye tragisk rundt oss i disse dager. Sverige brenner, norskpakistanere er mistenkt for drap på tre familiemedlemmer i Pakistan og i Storbritannia er en soldat blitt regelrett slaktet på åpen gate. I alt dette er en sak kommet i bakgrunnen: Den kurdiske menneskerettsaktivisten Shilan Shorsh omkom i en brann 19.mai i Bergen. Familien tror hun er blitt drept. Politiet utelukker at det var en ulykke.

Oppdatert 12.mars 2014:

HRS er i dag blitt gjort oppmerksom på at Shorsh døde etter at det oppsto brann i leiligheten, der politiet utelukker ulykke og finner ingen opplysninger som støtter opp om en teori om at det skjedde noe straffbart.

Shilan Shorsh (39) er et kjent navn i Bergen. Den kurdiske kvinnen fra Irak var en aktiv samfunnsdebattant og politiker, tidligere RV-politiker, nå i SV hvor hun også satt i styret i Bergen SV. I tillegg ledet hun Selvstendig demokratisk kurdisk kvinnegruppe.

Utelukker ulykke

Lørdag 19.mai døde Shorsh i en boligbrann i Fyllingsdalen i Bergen. Politiet meldte straks at omstendighetene rundt brannen var uklar og Kripos ble koblet inn. Brannen var konsentrert til en av leilighetene i toppetasjen, 3.etasje, i lavblokken. Bare ti minutter etter at brannvesenet ankom, hadde de kontroll over brannen. Det var røykdykkere som fant Shorsh omkommet. De andre beboerne ble ikke evakuert. Politiet etterforsker saken og utelukker overfor NRK at det er snakk om en ulykke.

– Brannen er begrenset til ett rom, og den er påsatt. Jeg kan ikke gå inn på hvorfor vi mener det, sier Tore Salvesen i Hordaland politidistrikt.

Politiet mener at det enten er snakk om en mordbrann eller at Shorsh tok sitt eget liv.

Truet på livet

ShilanShorshEn av brødrene til Shorsh forteller at hans søster var veldig redd og mente seg forfulgt:

– Hun var redd. Veldig, veldig redd. Shilan fortalte meg at hun følte noen overvåket henne. Hun fikk profesjonelle til å undersøke PC-en sin, og oppdaget at den var blitt hacket. Nylig avsluttet hun Facebook-kontoen sin fordi hun fikk trusler, sier Sheene Mostafa Ahmed.

Søsteren forteller at Shorsh tidligere har hatt voldsalarm på grunn av trusler. Hun skal ikke ha vært i personlige konflikter, men ble truet på livet på grunn av sitt engasjement:

– Hun ble truet fordi hun var så modig og sa ifra. Shilan var mange ganger i media og snakket om hvor undertrykkende kurdiske menn er. Mange kurdere ble provosert og spurte hvorfor hun gikk til pressen, sier Shahen.

Åpen om problemer i kurdiske miljøer

Blant annet fortalte Shorsh til Bergens Tidende i 2005 at tvangsekteskap er et betydelig problem i kurdiske miljøer og om kurdiske jenter som blir holdt som fanger i hjemmet av sine foreldre. Frihetsberøvelsen handler nettopp om at jentene ikke skal bli selvstendige og frie. Hun advarte også mot egne kurdiske organisasjoner, som hun mente er til for å ha kontroll over medlemmene sine for å forhindre integrering i det norske samfunnet. Hun var også åpen på at hennes ærlighet ikke var like populært blant alle:

– Jeg mener at det er viktig for oss at vi er ærlige. Jeg kritiserer ikke mine egne for å ødelegge, men hvis vi ikke snakker om hva som er feil, kan vi aldri komme videre. Men jeg er blitt truet og kalt «hore» og blir beskyldt for å ha blitt for norsk av eldre kurdere. Det er skremmende på flere måter. Det verste er egentlig hva slike utsagn gjør med unge kurdiske menn. De tenker: Hvis Shilan er en dårlig kvinne, må de norske jentene som lever mye mer radikalt virkelig være horer. Jeg tror slike tanker kan ligger bak voldtekter. Noen unge kurdiske menn ser veldig ned på norske jenter, men det er helt ok å ligge med dem, selv om de protesterer. Dette er igjen en veldig bremse på integreringen.

Etter intervjuet ble det fremsatt en rekke trusler.

Samme året tok Styret i Det Felles Innvandrerråd i Hordaland (DFIH) til ordet for å ekskludere Shorsh fra Innvandrerrådet. De mente hun opptrådt illojalt og motarbeidet dem, blant annet ved å sverte dem overfor andre organisasjoner og i pressen.

I 2006 mottok Shilan Shorsh Bergens kommunes likestillingspris for sitt arbeid gjennom Selvstendig demokratisk kurdisk kvinnegruppe. I 2009 ble hun tildelt Unni og Jon Dørsjøs Minnefonds pris fra Norske Kvinners Sanitetsforening.

Politiet etterforsker fortsatt dødsfallet.