Politikk

Steng grensene

Gjeninnfør grensekontrollen, ut av Schengen og fingrene av fatet for Jens Stoltenberg i vår programprosess, tordner Senterungdommens leder Sandra Borch.

Sandra Borch

Sandra Borch

Lederen av Senterpartiets ungdomsparti, Sandra Borch, har fremstått som en uredd politiker, og nå gjør hun det igjen. Til Klassekampen sier Borch at hun om halvannen uke vil fronte et krav om at Norge må gjeninnføre passkontroll og melde seg ut av Schengen-samarbeidet.

– Den norske velstanden har gjort oss til et enormt attraktivt mål for utenlandske kriminelle. Vi må ta tilbake kontrollen over grensene våre, sier Borch til Klassekampen.

Partiledelsen er derimot mer pragmatisk og vil holde seg på den politiske middelvei, det vil si foreslå en utredning av mulighetene for Schengen-exit. Men utredning er ikke noe den utålmodige Borch vil se noe til:

– Jeg mener vi må tørre å ta skrittet helt ut og si at vi vil melde oss ut, sier Borch.

Kampen mot kriminalitet

Det er kampen mot kriminelle bander fra Schengen-områdets østlige områder som har fått Borch til å reise kravet om å gjeninnføre passkontroll.

– De siste årene har vi sett hvordan manglende ID-kontroll åpner grensene for stadig flere kriminelle bander fra Schengen-området. I dag er vi i en situasjon med fri flyt av kriminelle i Norge og Europa, sier hun.

Hun har selv blitt utsatt for vinningskriminelle. Det siste året har hun blitt frastjålet telefonen to ganger på trikken i Oslo, men påpeker at organisert kriminalitet også foregår utenfor byenes grenser:

– Vi vet at de utenlandske kriminelle særlig retter seg mot kollektivtrafikk i byene. Men også på landet er det velorganiserte bander som går fra gård til gård, sier Borch.

Mer ressurser til grensekontroll

På spørsmålet om ikke grensekontroll vil føre til mer byråkrati og ventetid i passkø, mener Borch at det handler om omrokkering av ressurser.

– Jeg tror de fleste tåler å bruke fem sekunder på å dra opp passet. Dette forutsetter at vi får mer ressurser til grensekontroll. Men samtidig vil det lette byrden på rettsvesenet og politiet, som i dag må bruke masse ressurser på å utvise folk som uansett kommer seg lett inn i landet igjen.

Ligg unna, Jens

Foruten at Norge forlater Schengen-samarbeidet vil Borch jobbe for at landsmøtet går inn for at det holdes folkeavstemning om EØS. Men for begge sakene er Sp på kollisjonskurs med Ap, noe som ikke plager Borch nevneverdig:

– Vi skal ikke ta hensyn til Ap når vi lager vårt program, og jeg må si at jeg synes Jens Stoltenberg har blandet seg på en utidig måte i vår programprosess. Vi har vært mot EØS og kritisk til Schengen i mange år, og kan ikke rive ned grunnsteinene i vår politikk bare fordi vi sitter i regjering med Ap, fastslår Borch.

Borch får støtte fra Per Inge Bjerknes, fylkesleder i Østfold Sp:

– Vi i Østfold har sett den grensekryssende kriminaliteten vokse enormt de siste årene. Sp blir kanskje latterliggjort av de andre partiene i denne saken, men jeg tror dette går rett til hjertet hos mange velgere, sier han.

Senterpartiets ungdomsleder har da også stor tro på seier på landsmøtet i april.

– Selv om vi utfordrer komiteen, tror jeg vi har veldig gode sjanser for å få dette gjennom på landsmøtet. Vi har støtte fra mange i sentralstyret, sier Borch.