Politikk

”Hellige krigere” uønsket i Danmark

I det danske Folketinget diskuteres det både hemmelige ransakninger og å trekke tilbake oppholdstillatelsen eller statsborgerskapet for å forhindre at dansker deltar i såkalt ”hellig krig”.

Politikerne frykter at medlemmer fra kriminelle bander i København som nå er begynt å dra i ”hellig krig” i Syria, vil bli radikalisert og oppnå ferdigheter, for eksempel med våpen, som de senere kan praktisere i Danmark. Derfor håper flere at et nytt lovforslag, som egentlig har sitt opphav i bekjempelsen av økonomisk kriminalitet, også vil kunne virke inn på de nettverk som sender personer og penger til Syria, melder Jyllands-Posten (25.mars).

Forslaget inneholder blant annet en utvidelse av muligheten for å foreta hemmelige ransakninger:

– Det vil gøre det lettere at optrevle disse netværk, uden at de ved, at de bliver kigget i kortene. I dag må man kun lave hemmelige ransagninger efter tunge våben, men nu bliver det også efter lette håndvåben, sier Socialdemokraternes retsordfører, Ole Hækkerup, til JP.

De konservative retsordfører, Tom Behnke, foreslår videre at man mister oppholdstillatelsen i Danmark hvis man har deltatt i såkalt hellig krig.

– Konsekvensen må være, at der ikke er plads til én i Danmark længere, og så må man slå sine folder et andet sted. De udgør en trussel for Danmark, når de kommer tilbage, sier han.

Dansk Folkeparti tar skrittet videre og vil også straffe ”hellige krigere” med å trekke tilbake det danske statsborgerskapet.

– I dag kan vi fratage et statsborgerskab, hvis man har opnået det ved svindel, eller hvis man dømmes for terror. Der er brug for, at det også gælder, hvis man har deltaget i hellig krig i et andet land, sier retsordfører Peter Skaarup.

Han vil nå be om et møte med justisminister Morten Bødskov (S) for å høre hva regjeringen har tenkt å gjøre med situasjonen.

Nasher Khader sier til dr.dk at antallet som drar fra Danmark til Syria for å kjempe mot det syriske regimet, er høyere enn hva Politiet Etterretningstjeneste (PET) tror. Han baserer sine antakelser på erfaringer fra land som for eksempel Frankrike og England, samtidig som han kjenner til konkrete eksempler på unge danske menn som er blitt «hellige krigere». Khader mener radikaliseringen går svært raskt. Bedre blir det heller ikke av at mange sitter i Danmark og følger krisen i Syria via parabol-tv.

Retten i Århus kjente for øvrig nylig to dansksomaliske brødre (19 og 24 år) skyldige i å ha deltatt i en terrortreningsleir i Somalia, men de ble frikjent for å bidratt med penger til terrorformål, melder b.dk.