Konverterte i Oslomoské, nå jihadist

I dag legger PST frem ny trusselvurdering, der det igjen pekes på islamister som den største trusselen mot Norge. PST frykter at rekrutteringen til jihadisme vil fortsette å øke i 2013. NRK intervjuet en norsk mann som konverterte i Rabitamoskeen. Etter dette skal mannen ha reist til Jemen og sluttet seg til al-Qaida-gruppe. Rabitamoskeen er Antirasistisk senters samarbeidspartner.

Ifølge NRK er det klart at PSTs nye rapport som presenteres i dag vil formidle at ekstreme islamister fortsatt er den mest alvorlige terrortrusselen mot Norge.   

Samme NRK tok et intervju, anonymt, med en norsk mann noen år tilbake, to uker etter at han konverterte i Rabita-moskeen, som ledes av islamisten Basim Ghozlan. Den norske mannen skal samme år ha reist til Jemen. Ifølge europeiske sikkerhetsstyrker ble han trenet av islamistiske terrorister.

I 2012 ble han ettersøkt i hele verden, mistenkt for å ha fått terrortrening av Al Qaida i Jemen.

– For meg var det veldig mange veier som jeg søkte. Til slutt så ble det islam, sa mannen til NRK i 2008.

Tror du at du kommer til å endre den veien noen gang?

– Nei, for jeg har aldri vært så sikker på noe i hele mitt liv, så det er irreversibelt, sa han.

Mannen er en av flere som reiser fra Norge, og som PST mener har kontakt med ekstreme islamister i utlandet.

Flere terroreksperter NRK har snakket med forteller at vestlige konvertitter er «attraktive» rekrutter for islamistiske terroristorganisasjoner som Al Qaida.

Rabita-moskeen er den moskeen i Norge som Antirasistisk senter (ARS) har tettest samarbeid med, har vi tidligere avdekket. ARS anbefaler unge som vil konvertere å kontakte Rabita-moskeen, en moské der ARS påstår det er ”høyest under taket”, og her arrangerer også ARS Tea Time, med mer.