Innvandring

– Vil du være med hjem å se på doen min?

Ikke noe treffsikkert sjekketriks, sier du? Du har helt rett. På samme måte vurderer regjeringen i Storbritannia å nedsnakke landet som aktuelt innvandringsland for folk fra Romania og Bulgaria. For eksempel ved å reklamere for dovask.

Den britiske regjeringen ønsker å stramme inn innvandringen og har varslet flere tøffe tiltak.Men nyheten om en mulig anti-britisk reklamekampanje, rettet mot rumenere og bulgarere, vekker oppsikt.

Fra og med neste år kan statsborgere fra Romania og Bulgaria fritt flytte til Storbritannia for å bo og jobbe. Landene ble EU-medlemmer i 2007, men så langt har rumenere og bulgarere kun hatt mulighet å flytte til Storbritannia dersom de er selvstendig næringsdrivende eller studenter – og i tillegg ikke benytter seg hverken av landets trygdesystemer eller søker annet arbeid.

Nå frykter landet en strøm av innvandrere fra Romania og Bulgaria, og vil være føre var. De vurderer å publisere humoristiske anti-kampanjer i de to landene for å vise at det ikke bare er gull og grønne skoger på de britiske øyer, melder The Daily Mail.

Statsministerens kontor har ikke bekreftet at en anti-reklamekampanje er på trappene, men understreker at de ser på ulike muligheter og derfor ikke vil spesifikt kommentere hvordan en slik kampanje er tenkt utformet i praksis.

Avisa The Guardian har invitert sine lesere til å komme med forslag til anti-reklame for Storbritannia, og her finner vi alt fra ”Come here and clean the loo” (Kom hit og vask doer) til ”reklame” for alle restriksjoner som eksisterer i landet – og kanskje det mest stabile av alle forslagene, som det for øvrig også er flest av: nemlig dårlig vær, eller rettere sagt regnvær. 70 prosent av alle dager er overskyet, lyder en av ”reklamekampanjene”.

Det finnes ingen omforent enighet om hvor mange som faktisk vil søke seg fra Romania og Bulgaria til Storbritannia, men debatten går friskt. Tenketanken MigrationWatch UK har estimert at det årlig vil komme 50.000 arbeidssøkende fra disse landene, noe den rumenske ambassadøren i landet, Ion Jing, er svært uenig i ifølge Aftenposten.no.

– Enkelte tabloidaviser har sagt at innen et års tid vil 29 millioner bulgarere og rumenere invadere og at de vil ta over Storbritannia. Hvorfor? Fordi det er 19 millioner innbyggere i Romania og 10 millioner i Bulgaria. Hele befolkningen… Du kan ta det som en spøk, men enkelte folk er faktisk redd for dette, sier Jing til The Daily Telegraph.

Britiske myndigheter på sin side bekrefter at de har utarbeidet en egen innvandringsprognose fra de to landene, men vil ikke gå ut med tallet. Hemmelige tall – det er landet sitt det! Synd at det er en velkjent strategi.