Æresdrap og æresrelatert vold

Livsvarig fengsel for æresdrap

Med svigerinnen som vitne skar mannen strupen over på sin unge hustru. I dag falt dommen i Sverige.

Mannen dømmes for æresrelatert mord og grov voldtekt av sin hustru (22), som skal ha skjedd noen dager før mordet, samt overfall og overgrep mot svigerinnen, melder SvD.

I en pressemelding fra tingretten skriver magistrat Paul Arnell at «mannen hadde begått handlingen for å gjenopprette hans og hans families ære da han – av all sannsynlighet uten grunn – mistenkte at hans unge kone hadde vært utro.”

Gjerningsmannen har innrømmet drapet, men nekter for grov voldtekt.

Svigerinnen, som selv var både truet og slått, ble vitne til mye av det som skjedde i leiligheten. Da hun skjønte at mannen skulle kutte strupen på sin kone, løp hun til telefonen i hallen og ringte politets nødnummer.

– Når hun ble koblet til sentralstasjonen, hører du den yngre søsteren skriker i bakgrunnen. Da hadde han begynte å knivstikke henne, sier advokaten til den avdødes kvinnen familie, Elisabeth Massi Fritz.

Massi Fritz mener det er sjelden at det er vitner til denne type forbrytelser, hvilket gjør denne saken unik:

– Hadde ikke søsteren vært i leiligheten hadde vi ikke blitt fortalt så mye som vi vet. Nå har vi en masse detaljer, og det har bidratt til en svært sterk og velskrevet dom, sier hun.

Advokaten betegner straffen som streng, idet mannen både får livsvarig fengsel og utvisning fra Sverige. I tillegg tar retten stilling til det såkalte æresmotivet. At æresmotivet slås fast, er viktig ettersom det anses som som en skjerpende omstendighet, mener Massi Fritz.

– Kvinnen har blitt kontrollert (av ektemannen, min merknad). Hun var begrenset i sitt daglige liv. Hun har vært mistenkt for å ha begått utroskap. Det som så skjedde er en brutal henrettelse av en ung kvinne som bare ønsket å leve et menneskelig liv i Sverige og ta sine egne beslutninger, sier Massi Fritz.

Ifølge advokaten er det viktig å vise andre offer at Sverige ikke tolerer den æresrelaterte kontrollen. Derfor er det også viktig at påtalemyndigheten tør skrive i gjerningbeskrivelsen at det omhandler æresrelaterte forbrytelser og at tingrettene gjør det samme i sine dommer.

Familien til den drepte kvinnen skal være fornøyd med dommen.