Ytringsfrihet

Våger igjen å utfordre Muhammeds etterfølgere

- De som vil la seg sjokkere, de kommer til å bli sjokkert. Om lag slik formulerer redaktøren av det franske satiremagasinet Charlie Hebdo seg, når magasinet nok en gang vil utfordre mørkekreftene som har underkastet seg Muhammed, ved å trykke karikaturer i kjølvannet av voldsorgier grunnet filmen ”Innocence of Muslims”. Den franske regjeringen skjelver i buksene.

Hege Storhaug, HRS

Satiremagasinet Charlie Hebdos utgave i november i fjor hadde en gjesteredaktør som må kunne sies å være i superkjendisklassen. Islamstifteren Muhammed redigerte utgaven, ifølge magasinet selv. Ukemagasinet ble således omdøpt til Charia Hebdo. Forsiden var illustrert med et bilde av Muhammed som sa: ”100 piskeslag hvis du ikke dør av latter.” På bladets bakside var Muhammed utstyrt med en klovnenese, ledsaget av denne teksten: ”Ja, islam går hånd i hånd med humor.” Charlie Hebdos spesielle vri handlet om å sette den ”arabiske våren” på dagsordenen etter at sentrale ledere sa at sharia skulle være fundamentet for lovverket.

Hva svarte de krenkede? Lokalene til satiremagasinet ble bombet. Hva svarte da en del medier i Europa? De mobbet magasinets journalister, mens andre valgte å tie – i fryktens ånd.

Nå meldes det at alarmen har gått i den franske regjeringen. Igjen handler det om Charlie Hebdo og Muhammed. Regjeringsmedlemmer trygler magasinet om ikke å provosere: enhver provokasjon må fordømmes, mener utenriksministeren, mens statsminister Jean-Marc Ayrault har sendt ut en erklæring der han ber alle parter besinne seg. Magasinets redaktør svarer slik:

– Ytringsfrihet, er det en provokasjon? Jeg ber ikke strengt troende muslimer om å lese Charlie Hebdo, akkurat som jeg selv ikke ville gått i en moské for å høre på taler som går imot alt jeg tror på, sier han.

Det hele oppleves som fullstendig surrealistisk. Hvordan vil den norske regjeringen opptre i en tilsvarende situasjon? Jeg vil anta vi da vil vitne en tro kopi av den franske.

Det franske satiriske tidsskriftet Charlie Hebdo vil trykke en rekke karikaturer av muslimenes profet Muhammed i sin neste utgave.Tidsskriftets redaktør, som selv er tegner og bruker navnet Charb, sier karikaturene kommer til å «sjokkere dem som ønsker å bli sjokkert».Dette bekymrer den franske regjeringen, som oppfordrer alle til å opptre ansvarlig.Maner til roUtenriksminister Laurent Fabius sa tirsdag at enhver provokasjon nå bare må fordømmes, mens statsminister Jean-Marc Ayrault sendte ut en erklæring der han går imot alle overdrivelser og ber alle opptre på ansvarlig måte.OpphetetTrykkingen av tegningene skjer samtidig som muslimske land rystes av voldsomme og dødelige protester mot en videosnutt fra USA som håner profeten Muhammed.Frankrike har med fire millioner muslimer den største muslimske befolkningen i Europa, og det sirkulerer allerede oppfordringer i sosiale medier om å delta i protester kommende lørdag mot filmen «Innocence of Muslims».Søndag pågrep politiet rundt 150 mennesker som prøvde å demonstrere mot filmen utenfor den amerikanske ambassaden i Paris.Ikke første gangDet er ikke første gang Charlie Hebdo provoserer. I november i fjor ble det kastet en brannbombe mot Paris-kontorene til tidsskriftet etter at de trykket en karikatur av Muhammed.Redaktøren, en tegner som bruker navnet Charb, avviser at han er ute etter å provosere på et følsomt tidspunkt.- Ytringsfrihet, er det en provokasjon? Jeg ber ikke strengt troende muslimer om å lese Charlie Hebdo, akkurat som jeg selv ikke ville gått i en moské for å høre på taler som går imot alt jeg tror på, sier han.Muslimsk sorgDalil Boubakeur, som er geistlig i Paris’ største moské, sier han er overrasket og trist over at magasinet skal trykke tegningene, men han ber samtidig muslimer om å holde seg i ro og ikke la seg provosere.- Det er med forbløffelse, sorg og bekymring at jeg har hørt at denne publikasjonen vil risikere å øke raseriet over hele den muslimske verden, sier han.- Jeg appellerer til dem om ikke å helle bensin på bålet, legger han til.