Integrering og integreringspolitikk

Det slører stadig

Den 10. januar lanserte danske DR2 et nytt satireprogram med tittelen ”Det Slører Stadig”. Programmets hovedpersoner er fire unge kvinner med innvandrerbakgrunn, som tar alt fra burka til svinesteik under kjærlig behandling.

De fire unge kvinnene med innvandrerbakgrunn (eller med ”etnisk bakgrunn”, som det heter i Danmark) fra Iran, Jordan og Bosnia, Ellie Joker, Sara Al Naser, Naghme Ashabi og Ajla Prohic, gjør narr av danskenes fordommer mot innvandrere, og i særdeleshet muslimske kvinner – og innvandrere/muslimske kvinners fordommer mot danskene.

Programmet, som har 15 episoder, hver på ca. 15 minutter, har vakt enorm oppmerksomhet. Første episode ble bare slått av Borgen i seertall. Men selv om langt de fleste ønsker satireprogrammet velkomment, mangler det ikke på reaksjoner fra bokstavtro muslimer.

Satireprogrammet fyller et tomrom

131701_gjengFatiahAt satireprogrammet vekker slik begeistring, er ikke underlig. Det er ikke hverdagskost at muslimer, endatil kvinner, gjør narr av seg selv, av hverandre eller av majoritetsbefolkningens ”omsorg” for innvandreres medbrakte kultur.

I programmet er det noen temaer som synes å gå igjen gjennom hele serien. Muslimsk sexrådgivning, ekteskap, sjekking (vel og merke ”etnisk sjekking”, slike sjekkesider der en kan presisere hvordan vedkommende – som er ”en av sine egne” – skal være), møydomskrav, kleskodeks (tildekking ved hijab, eller tørkle som de sier i Danmark, burka og niqab), bandeproblematikk, æresbegrepet, mangel på likestilling, familievold og ikke minst ”Ghetto News”: Hvordan det er å leve i gettoer der makta rår over landets lovgivning.

Respekt! – og penger og gode råd

Meldingene sitter løst hos de fire kvinnene, som for eksempel når småkjeltringen ”Latifah” skal fortelle, det for øvrig underbetalte, politiet om hvordan de skal oppnå respekt!:

– Det, de har bruk for er en motherfucking tank, så vil I få respekt!

Latifah ”innser” til slutt at politiet i Danmark ikke er en (lovlig og største) bande, men fastslår at bander tjener mer penger enn politiet.

Fornøyelig er det også når den arabisk utseende unge kvinnen kommer til apoteket for å kjøpe kondomer. Apotekeren, en ”vanlig” godt voksen dansk kvinne, viser da sin omsorg for den unge kvinnens (selvsagt) medbrakte kultur. Her blir det ingen kondomer nei, (den undertrykte) kvinnen vet da ikke sitt eget beste:

– Det er mit ansvar, som dansker, at sørge for at dine kulturelle grænser ikke overskrides.

Apotekeren har til og med flere ”gode råd”: hun gir kvinnen en lapp med adressen til et sykehus der hun kan få rekonstruert sin møydom, sånn at hennes fremtidig mann ikke vil merke noe på bryllupsnatten.

DR er «lurt» av kvinnene?

Men om de fire kvinnene vet hva de gjør i satireprogrammet, kan det synes som om tv-kanalen DR2 er mer i villrede. I alle fall lanserer de programmet med et ensidig fokus på ”danskenes misforståelser”. I omtalen av programmet heter det: ”De er muslimer, og de er danskere, og de vil gerne give et humoristisk indblik i en verden fyldt med alt mulig andet end tvangsægteskaber og tørklæder.”

131701_muslsexraadAlt mulig annet? Nei, tvert om. Satiren handler ikke om alle ikke-muslimers ”misforståelse” av islam, men vel så mye om hvordan muslimers bokstavtro tolkning av islam skaper de morsomste historier. Når vi er på muslimsk telefonsexrådgivning er for eksempel svaret fra den hijabkledde kvinnen nei. Vi hører aldri spørsmålene, hvilket ikke er så interessant. Vi vet at i islam er sex før ekteskapet forbudt (haram) og at sex i ekteskapet ikke bare er tillatt (sunna), men også påbudt.

Ikke alle muslimer ler

På programmets Facebookside kommer også anklagene fra bokstavtro muslimer. Noen mener kvinnene er frafalne, idet det ikke er lov å gjøre narr av Allah og Muhammed (sistnevnte er forøvrig et velkjent navn i programmet, flere av mennene heter nettopp Muhammed 1, 2 osv).  Andre mener kvinnene er dumme, uvitende, uoppdragne, idioter, mobbere, profesjonelle prostituerte, arrogante og sikkert alt annet ufordelaktig.

Anklagene om at de er ”vantro hyklere” som ”latterliggjør sine søstere og brødre” henger ikke minst sammen med at det benyttes sitater fra koranen – selvsagt ”ut av sin kontekst”. En gjenganger fra de klagende muslimene er ”mangelen på respekt”. (I Norge ville dette antakelig vært ledsaget av islamofobi). Men mens de samme forlanger respekt, utviser de selv ingen ”respekt” for satirekonseptet. For som kjent er vi kommet dit at respekt er noen som utvises for en religion, ikke for mennesker.

Kan programmet lære oss noe?

Som en annen kvinne med innvandrerbakgrunn, Saliha Marie Fetteh, spør i en blogg på damefrokosten.com:

Men hvorfor er de unge menneskers reaktion så heftig, må man spørge sig selv efter at have set programmet? Skyldes det kulturelle eller religiøse årsager, eller er det fordi nogle af de unge muslimer kan genkende sig selv, eller familiemedlemmer, i de figurer der optræder i programmet? Er det mindreværdskomplekser, eller mangler de unge kritikere af programmet mentalt overskud?

Jeg ved det helt ærligt ikke, men jeg spørger mig selv, hvorfor så mange unge med muslimsk baggrund ikke forstår, at programmet ikke skal opfattes som en fornærmelse af islam. Tværtimod gøres der grin af mennesker, altså både muslimer og ikke-muslimer i Danmark, og ikke af religion. Det handler simpelthen om, hvordan vi ser hinanden!!

Endvidere må jeg stille mig selv det store spørgsmål: Hvorfor må man f.eks. via satire ikke gøre grin med folk der har muslimsk baggrund? Hvorfor skulle det være mere synd for os end andre, at blive gjort til grin? Vi er vel mennesker af kød og blod, som alle andre i denne verden, eller hvad?

Fetteh presiserer videre at det man kan lære av programmet ”Det Slører Stadig” er blant annet at et stigende antall unge mennesker er dødstrette av å skulle leve i en tilværelse hvor alt er delt opp i sort og hvitt.

Jeg mener satireprogrammet er et etterlengtet og forfriskende innslag i ”islamdebatt” som har kjørt seg fullstendig fast i Europa. Ett skjevt ord om islam eller muslimer, så kommer forstå-seg-påerne med de mest absurde påstander og beskyldninger.

Dette er befriende! Mer av det! En rosa burkakledd kvinne riktig antrukket med en Louis Vuitto-veske og en liten rosa burkakledd hund, ja se det må da gjøre hundehold sunna nok…? De surmagede bokstrav muslimene må bare syte og klage, men her skal de humor finne!

131701_lyserodburkahund

Første episode, der vi blant annet er med småkjeltring Latifah på besøk hos Danmarks mest maktfulle ”bande” (politiet), er på muslimsk sexrådgivning (svaret er nei), møter en kulturomsorgsfull apoteker og stikker hodet inn i Paradise hotell i Saudi-Arabia, kan sees her, hvor det også er tilgang til episode to. Tredje episode vises i kveld.

131701_thanks