Økonomi

Advarer om opptøyer i Europa

Internasjonale Røde Kors mener Europa skal gjøre seg klar for voldelige opptøyer. Grunnen er at andelen fattige i Europa øker kraftig. Røde Kors betrakter nå Europa som et kriseområde.

Millioner av europeere som før var relativt velstående, sliter nå med å få mat på bordet. Europa må derfor være forberedt på voldelige opptøyer slik vi ser i Nord-Afrika, fastslår Internasjonale Røde Kors overfor Politiken.

Internasjonale Røde Kors er derfor i gang med å planlegge hvordan man skal håndtere kommende konflikter, spesielt i Syd-Europa som er hardt rammet av den økonomiske krisen.

Generaldirektør for den internasjonale Røde Kors komité, Yves Daccord, er bekymret og forteller at de nå betrakter Europa som et kriseområde.

– Vi ser for første gang at Røde Kors i flere europeiske land er nødt til å fokusere mer på fattige i deres eget land enn på eksterne oppgaver utenfor Europa, sier Daccord.

Som eksempler nevner Daccord at greske Røde Kors er på vei til å gå konkurs og at spanske Røde Kors sin årlige innsamling i 2012 utelukkende gikk til landets egne borgere. Omkring to millioner spanjoler skal nå få hjelp av Røde Kors, herunder om lag 300 000 «ekstremt utsatte» mennesker, som ikke har noen sjanse for å klare seg selv.

Nye tall fra Eurostat viser at nesten 120 millioner borgere i EU-unionen lever under den europeiske fattigdomsgrense, der EU definerer dem som tjener mindre end 60 prosent av medianinntekten som fattige.

– Kløften mellom de sosiale behov i befolkningene og myndighetenes evne til å hjelpe, er blitt større, fastslår Daccord.

Han er overbevist om at utviklingen vil medføre voldelige opptøyer, og viser i denne sammenheng til opprørene i Egypt og Tunisia:

– De handler mer om brød enn om frihet. Når folk føler at de ikke lenger har noen utvei, er det ingen tvil om at risikoen for spenninger og vold øker. Det viser all vår erfaring fra kriser rundt om i verden. Der er ingen grunn til at Europa skal bli spart for en slik utvikling, mener Daccard.