Politikk

Nobelfesten: Hvem er uønsket?

Ambassadører fra diktaturene Hviterussland, Eritrea, Iran, Nord-Korea, Saudi-Arabia, Sudan, Syria, Zimbabwe eller partileder Jimmi Åkesson fra Sverigedemokraterna (SD)?

Nobelfestens gjesteliste er privat, melder Aftonbladet, men like fullt kan det stilles en rekke spørsmål ved den. For mens ambassadører fra diktatoriske land mottar invitasjon til Nobelfesten, så har Nobelstiftelsen styre blitt enige om ikke å invitere Sverigedemokraterna (SD).

Etter at SD kom inn i Riksdagen i 2010 (med 5,7 prosent av stemmene), har det skapt en rekke kontroverser i Sverige. Partiet omtaltes konsekvent som fremmedfiendtlig og rasistisk, da de går inn for en restriktiv innvandringspolitikk.

Allerede i fjor fikk Nobelstiftelsens direktør, Lars Heikensten, spørsmålet om det ikke var inkonsekvent å utelate SDs partileder Jimmi Åkesson samtidig som disse tvilsomme ambassadørene ble invitert. Heikensten svarte da med et noe unnvikende ”det kan man kanskje si”, samtidig som han slo fast at dette var to helt forskjellige saker. I år vil ikke Heikensten uttale seg om spørsmålet – men beslutningen om å utestenge SD står fast, mens diktatorlandenes ambassadører mottar sine gullkantede invitasjoner.

Så mens ambassadørene fra diktaturene Hviterussland, Eritrea, Iran, Nord-Korea, Saudi-Arabia, Sudan, Syria og Zimbabwe antakeligvis vil være å finne på Nobelfesten, vil Åkesson måtte følge det hele fra sidelinja. I fjor forklarte Heikensten at Nobelstiftelsen var av den formning at SD sto for verdier som ikke var forenelige med Alfred Nobels ånd. Videre påpekte han at Nobelstiftelsen gjennom årtier har fulgt praksisen med ikke å gjøre noen forskjell på landene som har ambassadører i Sverige, hvorpå han la til det når det gjaldt SD så skulle man ”aldri si aldri”. Men det var et ørlite men:

– Det beror väl lite på hur deras ställning utvecklas, hur deras politik utvecklas.

Men heller ikke i år kommer det noen invitasjon til SD, mens samtlige ambassadører stasjonert i Sverige har fått sin invitasjon, sier informasjonsansvarlig for Nobelstiftelsen, Annika Pontikis.

– Man bjuder enligt UD:s diplomatlista, så samtliga är bjudna, säger Pontikis.

Ett av landene som har bekreftet at de vil delta på Nobelfesten, er Saudi-Arabia med sin ambassadør Abdulrahman Gdaia og hans kone Lubna Al Saud. I en e-post til Aftonbladet skriver ambassadøren at hans land har en lignende pris, Royal Faisals Foundation, som han omtaler som en ”internasjonal anerkjent pris, som belønner fremragende prestasjoner i disipliner som historie, økonomi, religion etc.” Royal Faisals Foundation gir for øvrig ingen treff på google.

Da kan en vel bare undre seg over hvorfor noen lurer på hvorfor det stadig går bedre med SD på meningsmålingene. Partiet ligger nå nokså stabilt på 8-9 prosent, og har endog hatt målinger på 11-12 prosent. I dagens måling får SD 10,9 prosent.

Du kan lese mer om situasjonen i Sverige her: Pippi-økonomien.