Innvandring

Kriminalitet i romfolkets fotspor

Oslopolitiet fortviler over kriminalitet som følger i romfolkets fotspor. Så langt i år har over 1 000 rumenske statsborgere blitt pågrepet av politiet. Det er en dobling fra i fjor. Nå krever politiet at tigging igjen blir forbudt.

Visepolitimester Roger Andresen i Oslo kan ikke si hvor stor del av den rumenske kriminaliteten som romfolket har stått for, da politiet bygger sin statistikk på statsborgerskap og ikke etnisitet, men situasjonen kan ikke fortsette, understreker Andresen til Aftenposten.

Andresen sier det er vanskelig å si hvilke grupper som utfører hvilke kriminelle handlinger. Men det er kjent at det er en rekke kriminelle blant det vandrede romfolket, der også andre kriminelle henger seg på disse gruppene fordi det flakkende og rotløse livet blir et perfekt skalkeskjul nettopp for kriminalitet. Samtidig påpeker Andersen at det ikke nødvendigvis er adskilte roller; en dag tigger og bladselger, neste dag kan den samme være lommetyv.

Et megaproblem

Romproblemet i hovedstaden er ifølge Andresen todelt. Det er et kriminalitetsproblem, og det er et ordensproblem.

- Vi sier ikke at alle fra romfolket er kriminelle, men vi vet at det følger mye vinningskriminalitet med dem. Rumenere topper pågripelsesstatistikken for utenlandske borgere soleklart. Det handler om alle former for vinningsforbrytelser: nasking, innbrudd, lommetyveri. Kriminaliteten som følger med rumenerne, er et megaproblem som krever en urimelig stor andel av våre ressurser, sier Andresen.

Trakassering

Romfolket på sin side mener politiets behandling av dem har gått over til å være trakassering, noe Andresen avviser. Derimot innrømmer han at politiet har skjerpet inn rutinene:

- Vi har ikke trakassert noen. Vi har strammet inn etter at vi til å begynne med kanskje var for snille og liberale, og har valgt å følge boken mye tettere enn vi gjorde før. Og ifølge boken er det forbudt å sove på offentlig sted i byen. Også i bil. Av hensyn til alle andre grupper i byen som vi også skal ivareta, måtte vi stramme inn da situasjonen begynte å eskalere utover våren og sommeren. Men dette er
vanskelig, og vi havner fort mellom barken og veden, innrømmer Andresen.

Gjeninnfør tiggerforbudet

Visepolitimesteren mener situasjonen i Oslo har endret seg så mye at forbudet mot tigging bør gjeninnføres. Politiets erfaring er at det nesten bare er utlendinger som tigger i Oslo. Han forteller at bare uker etter at tiggerforbudet var opphevet, kom de første bussene med tiggere fra Romania. Han mener det beviser hvor godt det følges med på lovverket i ulike land.

Andresen innrømmer at det er problemer ved å forby tigging, for eksempel knyttet til grensen mellom ulovlig tigging og lovlig pengeinnsamling eller gatesalg. Men politiet mener at et forbud uansett er det beste – og kanskje den eneste måten å løse problemet på. Han avviser at lisensiering eller tiggersoner er veien å gå. Tilstrømningen av kriminelle vil bli mye mindre hvis de vet at det er ulovlig å tigge, sier Andresen.