Terrorisme og ekstremisme

Ideologisk kriminalitet

Høyskolen i Oslo og Akershus (HiOA) vil ikke stenge dørene på fredag for shariaekstremisten, den ideologisk kriminelle Haitham al-Haddad som oppfordrer til grove lovbrudd. Kan man da kalle HiOA ideologisk kriminell medløper?

Som vi skrev i går: Haitham al-Haddads rulleblad er lite pent. Her er noen av hans “fanesaker”: ja til kjønnslemlestelse av jenter, kvinner må ikke arbeide, og de er underordnet ektemannen som skal adlydes, jøder er avkom av aper og griser homoseksualitet er nok verre enn drap, frafalne skal drepes, her også om steining av dem som har sex utenfor ekteskap, og her om bortgifting av jenter: jo yngre, jo bedre, bare husk å skjule det for myndighetene i vesten. At han oppildner til hat mot muslimer som ikke følger hans budskap, føyer seg således inn i mønsteret.

Å ytre hat mot grupper, som jøder, er forbudt. Å gifte bort unge jenter er forbudt. Kjønnslemlestelse er forbudt. Å drepe er forbudt. Det samme gjelder å steine mennesker. De dør gjerne også.

Men vi har ytringsfrihet, ikke sant? parerer HiOA i en pressemelding, der det konkret sies:

 -Vi har valgt å la Islam Net Student få låne et auditorium til sitt planlagte møte selv om en av de inviterte står for synspunkter og verdier vi som akademisk institusjon tar avstand fra og fordømmer, sier rektor Kari Toverud Jensen ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

– Forutsetningen for at vi lar Islam Net Student avholde arrangementet er at det skal være et reelt åpent møte slik de har annonsert. Da må arrangementet også være åpent for presse og andre tilhørere og vi forutsetter at det blir reservert plasser til dette formålet.

Vårt verdigrunnlag slår fast at HiOA skal stimulere til likeverd og kreve toleranse på tvers av livssyn, kultur og kjønn. Men HiOA er også en akademisk institusjon som må tillate ytringer som står i strid med våre verdier, derfor velger vi å la Islam Net få låne et auditorium til dette arrangementet.

For det første: det er langt fra én person som står for nevnte avskyelige verdier. Dette er main stream-holdningert i Islam Net. Derfor inviterer gruppen kun internasjonale shariaforkjempere til sine arangement.

Dernest: jo da, det handler om verdier. Men det handler dertil om en mann som oppfordrer til lovbrudd, endog drap.

Klarer ikke Toverud Jensen å ta innover seg alvoret? Slipper hun i neste omgang til en nazist? Da protesterer jeg vel så kraftig – selv om det positive som kan sies om nazister, om et slikt ord kan brukes, er at de verken steinet kvinner for sex utenfor ekteskap eller kjønnslemlestet jentebarn eller giftet dem bort i så ung alder som mulig.

Er det rart at Europa er på vei i ideologisk nedoverbakke når vi har institusjoner som HiOA – der fremtidens samfunnsstøtter skal klekkes ut?