Vold og overgrep

Venstreekstremisme – målet helliger middelet?

Når blitzere går løs på restaurantgjester med køller og knuste flasker, fordi de mener gjestene er nynazister, synes en del å ha problemer med en kontant avvisning av voldsbruk.

På fredag hadde en gruppe på rundt 30 personer julebord i kjellerlokalet til utestedet La Bohème i Oslo. To-tre av de andre gjestene, såkalte venstreradikale blitzeremente å kjenne igjen noen av julebordsgjestene som noen av de mest beryktede norske nynazistene fra 1990-tallet. Dermed skal de ha ringt andre blitzere og organiserte et angrep, som skal ha startet rett etter midnatt.

Under tittelen ”Blitz stormet nynazistene julebord – tre til sykehus” åpnet Aftenposten med følgende:

Et 30-talls snauskaller hadde leid kjellerlokalet på La Bohème i Oslo da 12-15 ungdommer stormet inn og slo rundt seg med knuste flasker. 

Én mann ble kjørt Oslo universitetssykehus Ullevål med kutt- og øyeskader etter å ha blitt truffet av en knust flaske, mens to andre ble kjørt til legevakten. 

Nå frykter politiet at snauskallene vil ta hevn etter at de ble overumplet og slått til blods på sitt eget julebord. 

Videre synes Aftenposten å ”gå god for” blitzernes oppfatning av hvem som var tilstede:  

Da Aftenposten besøkte La Bohème i Ullevålsveien ved 23.30-tiden fredag var flere av de mest profilerte norske og svenske nynazistene fra 1990-tallet til stede i og utenfor lokalene. 

Bortsett fra noen slengbemerkninger mot jenter med punkerklær som passerte ute på gaten var det rolig på stedet. 

Dørvaktene sa det var et lukket selskap i kjelleren hvor snauskallene hadde sitt julebord nede i restaurantens kjellerlokale. 

Det skal være lenge siden så mange norske nynazister og sentrale skikkelser fra Svenska motstandsrörelsen skal ha vært samlet på et offentlig sted.

Deretter heter det at politiet fikk den første meldingen om masseslagsmål (inne på restauranten) klokka 00:21, og at vitner har fortalt politiet at der var aksjonister fra Blitz-miljøet som hadde stormet inn. Politiet forteller at det var både menn og kvinner nede i kjellerlokalet, og disse ble angrepet med flasker. Politiet anslår at 40-50 personer var involvert i slagsmålet.  

Videre heter det at politiet hadde fått tips om at det var en større ansamling nynazister på restauranten, og at de var på vei dit med et par spanere da bråket startet.  

Jeg tolker Aftenposten rapportering som å forholde seg rimelig ”nøytral” til blitzernes (eller ungdommen, som de kaller dem) voldsbruk, mens det er en eventuell hevn fra ”snauskallene” som kan bli problemet. 

I VG Nett åpnes det med ”Tre personer ble skadd da rundt 15 venstreradikale blitzere angrep julebordet til en gruppe nynazister.” I neste sak fra VG har de fått tilgang til en video av hendelsen, men for øvrig er saken preget av å ”roe ned” blant annet med henvisning til at ingen skal ha blitt alvorlig skadet etter masseslagsmålet.

Også NRK.no ”går god” for blitzernes nynazist-tolkning: 

NRK kjenner til at flere av de mest profilerte norske og svenske nynazistene fra 1990-tallet var til stede på julebordet, blant andre medlemmer av Boot Boys. Grupperingen ble regnet som et av de voldeligste nynazistiske miljøene i Norge rundt 2000-tallet.

Og så ”roer” NRK det hele ned, men i motsetning til hva Aftenposten sier frykter visst politiet ikke hevnaksjoner: 

Dette er ikke først gang nynazister og blitzere er i tottene på hverandre, men Hansen (stasjonssjef ved Sentrum politistasjon, Bjørn Hansen, min anm.) frykter ikke at nattens hendelser er begynnelsen på en eskalering av konflikten. 

Jeg tar sterk avstand fra nynazister, men jeg tar også sterk avstand fra at noen, blitzere eller andre, tar i bruk vold. Rapporteringen i media betrygger meg ikke, da jeg tror at denne type rapportering får Blitz-miljøet til å innbille seg at slike angrep er rimelig greit.   

Overfor Dagbladet.no bekrefter blitzerne at angrepet var planlagt – og at de er stolt av det:

– Det var profilerte nynazister fra Bøler og nyere ansikter fra den skitne organisasjonen Nordfront tilstede. Vi gikk opp fra Pilestredet (der de har okkupert et hus, min anm.) i samla flokk for å konfrontere dem, skriver blitzerne.

De legger ikke skjul på at de er fornøyde etter voldsbruken. 

«Det ble en slåsskamp der slag ble delt ut og det ble kastet gjenstander; for når det kommer til voldelige høyreekstreme må dessverre alle midler tas i bruk for å bekjempe deres hat mot alle som er annerledes. Det hele endte med at tre snauskaller ble skamslåtte og sto/lå igjen med blodet silende. En av dem var til tider bevisstløs og ble brakt vekk i ambulanse», skriver Blitz, som beklager at alle vinduene på utestedet ble knust. Blitzerne hevder at ingen fra deres side ble pågrepet.

Beklager at vinduene ble knust? Ja, det er vel straks lettere å beklage enn å ha kjørt knuste flasker i hodet på noen.

Denne holdningen som legges for dagen fra blitzmiljøet er skremmende. For det første kan det synes som om de har handlet ut fra en antakelse, de mente å kjenne noen igjen, men de hadde tydeligvis ingen oversikt over hvem de rammet. For det andre, og som er langt verre, de mener at vold er legitimt. Og så skal vi la være å fortelle dem hva de egentlig er? De er venstreekstremister, og bør behandles deretter.

PS: Saken synes allerede forsvunnet ut av nyhetsbildet, kanskje med unntak hos Dagbladet (samme lenke som over), som etterlyser opplysninger om ”deltagerne i julebordslaget”, altså ikke om blitzerne som angrep.