Islam

Som fisken i vannet?

Hvor kommer alle de radikale muslimene fra? Hvordan blir de radikalisert og av hvem? Gruppa til Bhatti og den nå arresterte Hussain, Profetens Ummah, lå en stund åpent på Facebook og leverte en del ekstremistiske, millitante trusler og meldinger som gjorde oss oppmerksom på at de fantes.

Så ble gruppen lukket. Hvor ble det av medlemmene? Hvor er de nå? Borte, eller er de der de egentlig har vært hele tiden – godt inni varmen hos de ”moderate”?

Før gruppen Profetens Ummah ble lukket tok vi for sikkerhets skyld en kopi av de millitante medlemmene før det eventuelt stenges også for innsyn i medlemslista på rundt 600 i antall.

På IslamNets Facebook-side, med enda flere temmelig ekstreme, en side med over 12 000 medlemmer (der noen er der grunnet nysgerrighet), fant vi link til en tredje Facebook-gruppe. Den er ikke lukket og har rundt 3500 medlemmer.

Det er FB-sida til Al-Hidayah.

(Al-Hidayah er tilknyttet Jamiat Ulama-E-Norway som inkluderer 17 organisasjoner med blant annet følgende moskéer: Holmlia (Anjuman Falah ul Muslimeen) og Madni (Anjuman-e-islahul muslimeen Oslo), ifølge Basim Ghozlan)

På Facebook-siden opptrer imam Abo Barirah (også kalt Sheikh Tehsin) fra Sandnes Mosque som svarer på spørsmål på veggen. Ellers henvises det til imam.no som brukes flittig av gruppens medlemmer.

Organisasjonen Al-Hidayah har som formål ”å formidle kunnskap om Islam til både muslim og ikke muslimer gjennom kurs, seminar og foredrag, samt oversettelser av kvalitetsbøker om Islam,” skriver de på siden sin.

Av kjente navn på medlemsliste fant vi:

Dag Terje Andersen, Arbeiderpartipolitiker

Aamir Javed Sheik, Høyrepolitiker (som også var medlem av Profetens Ummah)

Akhtar Chaudry, SV-politiker

Shoaib Sultan, rådgiver med ansvar for kartlegging av høyreekstreme miljøer hos ARS

Vi finner også sjefen hans, leder for antirasistisk senter, Kari Helene Partapuoli

Abid Raja, Venstrepolitiker

Linda Alzaghari, daglig leder for Minotenk

Iver Ørstavik, Universitetslektor

Olav Elgvin, forsker hos Fafo

Amal Wahab, Kairo-korrespondent i Klassekampen

De arrangerer som sagt foredrag som eksempelvis Linda Alzaghari deltar på – holdt av den samme imamen fra Sandnes.

Og gjett hva? I denne Facebook-gruppen fant vi dem – hele gjengen fra Profetens Ummah!

Ikke som skjulte, utstøtte ekstremistmedlemmer som noen prøver å lede på rett vei– nei, selveste administrator for gruppa, Ali Qamar, kommer sannelig fra Profetens Ummah!

Når han ikke selv gir råd om hva som er ”riktig islam”, sender han spørsmålet videre til imam Barirah og nettstedet imam.no.

På dette nettstedet finner vi blant annet filmer med foredrag av Shady Al-Suleiman. Det er han som holdt kurs for den andre ekstremistgruppa, IslamNet. i sommer, om nettopp – ekstremisme.

Jeg tror de fleste kan være enig om at han har en pussig konkusjon: ”Ekstremisme er det som avviker fra Allahs lover.”

Minner videre om at denne Shady Al-Suleiman var mye omtalt etter at moskeen hvor han var imam  (Lakemba Mosque Sydney) fikk søkelys på seg da de inviterte selveste Al Qaida-leder, den nå drepte Anwar al-Awlaki til å holde foredrag for hundrevis av ungdommer i moskeens ungdomsgruppe. Vi kan vanskelig se at denne imamen bør holde kurs for norske studenter om ekstremisme. Ikke anbefales på film, heller.

Den arresterte Ubaydullah Hussain er selvsagt også medlem av Facebook-gruppen, men får neppe gitt råd om ”riktig islam” der han sitter nå. Det får imidlertid de andre medlemmene som aktivt bruker nettstedene til å spre budskapet sitt.

Vi misunner ikke PST som skal overvåke ekstremistene. Personer som Ubaydullah Hussain svømmer som fisken i vannet blant såkalte moderate og i høyeste grad statssubsidierte grupper og organisasjoner.

Ikke bare det: de fungerer faktisk som rådgivere for ”riktig islam” sammen med kjente norske imamer.

Har PST kontroll? De ekstreme begynner å bli litt vel mange?