Forskjellsbehandling og diskriminering

Rasistiske og sexistiske skjellsord

Etter en fuktig bytur ender en SD-er med å hetse en innvandrer i Sverige. På Facebook hetser AUF-ere jøder. Førstnevnte sak slås stort opp, i Sverige så vel som i Norge, og ender med at vedkommende må fratre alle verv. Sistnevnte sak er foreløpig en lokalsak på Hamar, der det endog fra Ap-hold utvises ”forståelse”.

For kort tid siden ble det kjent av en av profilene til Sverigedemokraterna (SD), i media gjerne omtalt som det ”høyrepopulistiske” eller endog ”rasistiske” partiet i Sverige, etter en fuktig bytur hadde kommet i klammeri med en mann og deretter slengt om seg med skjellsord. 

Mannen, Erik Almqvist, er, eller rettere sagt var, finanspolitisk talsperson for SD. Almqvist nektet først for at opptrinnet hadde funnet sted, men konfrontert med et filmopptak kom det frem at Almqvist slenger rundt seg med karakterstikker som «fitte», «lille hore» og «blatte-elsker» (blatte er et skjellsord for personer med ikke-vestlig bakgrunn).  

Saken er blitt behørig omtalt både i Sverige og Norge, for eksempel her fra NRK.noog var også innfallsvinkelen i en reportasje på Søndagsrevyen (18.11.12 NRK) om veksten i høyreradikale partier/miljøer i Europa.  

SD har siden de kom inn i riksdagen ved forrige valg (med 5,7 prosent i 2010) blitt behandlet som det politiske hatobjekt nr.1 i svensk offentlighet. Da riksdagen åpent med sin sedvanlige gudstjeneste benyttet til og med Stockholms biskop, Eva Brunne (som for øvrig selv er sosialdemokrat), anledningen til å påpeke at SDs inntog i riksdagen ikke var et demokrati verdig. Meningsmålinger per i dag viser at SD er blitt Sveriges 3.største parti, eller som svenske medier sier: I alle fall inntil avsløringen med Almqvist var et faktum. 

Almqvist skjellsord er selvsagt helt uakseptable, og det nytter lite å skylde verken på fylla eller at han opplever seg/SD urettferdig behandlet. Han har da også måtte fratre alle sine verv i SD.  

På samme måte som SD står i en spesiell situasjon i Sverige, så står AUF i en spesiell situasjon i Norge etter 22/7. Det er således blitt reist krav fra AUF om at etablerte politikere må vike for å gjøre plass til det som ofte omtales som ”Utøya-generasjonen”. Om dette er en berettiget krav eller ikke skal jeg ikke mene noe om, men jeg vil påpeke at med slike krav stilles følger det også et betydelig ansvar. 

Det ansvaret tas ikke når AUF-ere hetser jøder på Facebook. Meldingen som ble lagt ut lød:

«Jævla jøde horer, dere bomber små barn og uskyldige kvinner og slipper unna med det, skulle ønske Hitler kunne kommet tilbake og dusjet dere litt mer.. jævla jøder».

Deltaker i debatten var Ap-politiker Khalid Haji Ahmed, noe som mange har reagert på, ifølge HA.no. Avisen har lagt ut en faksimile av debatten – dog i sladdet versjon. Men Ahmed mener seg misforstått:  

Da et medlem i AUF la ut statusoppdateringen om «jævla jøder» i går ettermiddag, tok det ikke lang tid før reaksjonene nådde HA. For i kommentarfeltet kastet flere AUF-ere seg på med utsagn om at jødene skulle brennes, og da den profilerte Ap-politikeren Khalid Haji Ahmed ble med i debatten, tok han ikke avstand fra holdningene. Ahmed skrev to kommentarer som ble oppfattet som støttende. Selv føler han seg misforstått.

– Jeg snakket med dem på ungdommelig språk, men det er ikke støtte, men tvert imot min måte å irettesette dem på, sier Ahmed.

Sladdet språkbruk 

Det ungdommelige språket er av en sånn karakter at HA ikke vil gjengi kommentarene.

– Jeg kjenner ungdommene, og må kjefte på dem på en måte som de forstår. Dette er ikke ros, men Khalid-kjeft. Jeg prøvde å si «Uff, lykke til, da, hvis du vil gjøre så dumme ting», sier Ahmed.

Han tar nå fullstendig avstand fra Facebook-statusen.

– Jeg møtte guttene i byen etterpå, og da forklarte jeg dem at de ikke kan skrive sånt. Jeg forklarte at det blir som å si «jævla kristne» eller «muslimer er terrorister». Du kan ikke ta ett folkelag under ett. Det fins uskyldige jøder i verden også, sier Ahmed.

Ja, det kan være at Amhed kommer unna med ”det ungdommelige språket”. Selv er jeg mest skuffet over at saken ikke vekker noen nasjonal fordømmelse. Selvsagt er det forskjell på en nasjonal politiker og en lokalpolitiker både hva gjelder interesse og skade, men skal vi hetsen til livs nytter det neppe å drive denne form forskjellsbehandling på avsender. Men det synes tydeligvis gruppeleder Gry Veronica Engli i Hamar Ap, der Ahmed er kommunestyrerepresentant. For selv om hun synes ytringene på Facebook er uakseptable, så finner hun forståelse:

– Det er veldig grove påstander og grov språkbruk. Jeg tenker at de er sinte og kjempeengasjerte, og det har jeg forståelse for, men de må finne en annen måte å uttrykke seg på, sier Engli.

Skal vi forstå det dit hen at ”sinte og kjempeengasjerte” er tilgivelse for jødehets eller annen hets? Jeg sier nei takk.