Islam

Muslimer ber om hjelp til julefeiring

Det skapte betydelig debatt og harme i Danmark at styret i et borettslag i Egedalsvænge i Kokkedal besluttet å fravike den årvisse tradisjonen med juletre og julefest. I dag er spørsmålet: hvorfor har nesten alle som søker såkalt julehjelp hos kirken – gavekort eksempelvis på den lokale matbutikken – navn som gjenspeiler islamsk tro?

Beslutningen i Egedalsvænge da styret i borettslaget sa nei til å bruke 6-7.000 kroner på julefesten stod i skarp kontrast til at det samme borettslaget nylig brukte rundt 60.000 kroner på eidfest (muslimers fest for å markere avslutningen på den såkalte fastemåneden ramadan). Nå viser det seg at Kirkens Korshær i Havnbjerg har fått uvanlig mange forespørsler om gratis ”julehjelp”, som det heter, fra personer med navn som vitne rom islamsk tro, melder Extrabladet Dette omhandler 90 prosent av søkerne.  

Formanden for Kirkens Korshær, Havnbjerg Ole Werth Sørensen sad for bordenden, da bestyrelsen holdt møde i mandags. Og som fast punkt på november-mødets dagsorden, blev ansøgningerne om julehjælp gennemgået – men noget havde ændret sig i forhold til sidste år:

– Der var, bemærkede vi, mange med udenlandske, ikke-danske navne. Lad os bare kalde dem muslimer. Det undrede os og vi drøftede det, fortæller Ole Werth Sørensen, der har stået i spidsen for Kirkens Korshærs lokale julehjælp i fem år.

Jens og Muhammed er ligestillet
Drøftelsen gik blandt andet på, om der i år ville komme flere ansøgninger end normalt, og om det ville blive nødvendigt at sortere nogen fra. Hurtigt blev det besluttet, at man ikke kunne sortere på tro, men at det muligvis ville blive nødvendigt i første omgang at vælge de ansøgere, der ikke er enlige forsørgere, fra.

– Julehjælp handler jo om kristen næstekærlighed, og om man hedder Mustafa eller Jens, har ingen betydning, mener vi, men vi skal drøfte det på næste bestyrelsesmøde. Så ved vi også, hvor mange ansøgninger der er kommet, siger Ole Werth til nationen!. Sidste år fik 43 enkeltpersoner/familier julehjælp, som består af et gavekort på 200-400 kroner til den lokale brugs – og/eller et gavekort på 200 – 500 kroner til Kirkens Korshærs genbrugsbutik: 30 enkeltpersoner/ familier fik endvidere udbetalt et mindre kontant beløb.

Vi har hørt om jeres drøftelse fra en læser, der ikke er fri for at være forarget over, at muslimer får julehjælp på Als, mens muslimer í Kokkedal ikke vil ofre et juletræ. Hvad siger du til det?

– Da vi ikke spørger ind til folks tro, når der søges julehjælp, så må alle være alle ligestillede, når det handler om at søge julehjælp, siger Ole Werth Sørensen