Religiøse og politiske symboler

Ansiktstildekking forbudt

Nye tider krever nye regler. Århus Akademi innfører forbud mot ansiktstildekking, og får støtte fra både lærere og elever.

Det skapte røre på Århus Akademi da en elev begynte å møte opp til undervisningen iført niqab. Flere av lærerne gav beskjed om at de ikke ønsket å undervise elever som de ikke kunne identifisere.

Det skal de da også slippe, opplyser rektor Hans Christian Risgaard til P4 Østjylland. Fra nyttår innfører skolen et nytt ordensreglement hvor det heter at det ikke er tillatt å møte opp til undervisningen med tildekket ansikt.

Rektoren mener at niqab umuliggjør en læringssituasjon:

– En undervisningssituation er jo et eller andet med, at man bruger sine hænder og ansigtsudtryk og har en personlig kontakt med læreren og de andre elever, siger Hans Christian Risgaard til P4 Østjylland.

Generelt forbud

Rektoren påpeker at forbudet ikke bare gjelder niqab eller andre muslimske effekter som dekker til ansiktet, men alle former for ansiktstildekking. Dette «for at man kan have den optimale situation i klasselokalet. Vi vil heller ikke acceptere elefanthuer og den slags,» lyder det.

Elever bakker opp

Ifølge rektoren har eleven lovet å droppe sin niqab fra nyttår. Elevrepresentant Massimo Graae Losinno, som har vært med å utforme det nye ordensreglement, støtter forbudet:

– Eleverne skal møde op til et bestemt antal timer om året, og det kan være svært for læreren at se, om det så er den elev, siger Massimo Graae Losinno til P4 Østjylland.