Politikk

Støre om radikal islam og multikultur

Det er ingen grunn til å advare mot radikal islam, og hijab skal kunne brukes fritt på skoler og arbeidsplasser. ”Vi er alle deler av minoriteter,” sier Jonas Gahr Støre, og legger til at ”hvor stor minoritetsandelen er, synes jeg er et ganske uinteressant bilde”.

Disse synspunktene fremmet Jonas Gahr Støre da han stilte som kandidat til Stortingsvalget i 2009, under tittelen ”Støre ønsker multikulturelt Norge”. For tre år siden hadde PST allerede advart klart og i flere runder om den voksende radikaliseringen i islamske miljø, Islam Net var på fremmarsj, vi hadde hatt karikaturstriden tre år før dette igjen (der Støre grunnet frykt for vold fra ekstrem islamister hev ytringsfriheten på båten), og vi hadde hatt gazademonstrasjonen i Oslo der unge muslimer ropte ”drep jødene”, for å nevne noe.

Er radikal islam et problem i Norge i dag, spør NRKs reporter Støre, som svarer:

Jeg mener det ikke er det.

I dag våger nok ikke Støre å fremme liknende virkelighetsfjerne påstander, men det som bekymrer meg er at en ledende politiker utviser en så manglende forståelse for hva som foregår i samfunnet. Det er mildt sagt ikke tillitsvekkende. Jeg mener også å huske at etter utspill fra både Cameron, Merkel og Sarkozy, der de tok avstand til det multikulturelle ideologien, var Støre på banen og sa at han aldri har støttet denne ideologien. Hvis noen har kilde på dette, vennligst send den til oss.

Stortingskandidat Jonas Gahr Støre mener det ikke er grunn til på advare mot radikal islam i det norske samfunnet, og vil at hijab skal kunne brukes fritt på skoler og arbeidsplasser.

I det første store TV-intervjuet som stortingskandidat for Oslo Ap, sier Støre at han ønsker å bygge «det norske vi» – et multikulturelt Norge – og legger stor vekt på at Norge har endret seg.

– Radikal islam ikke et problem

– Vi er alle deler av minoriteter, Norge er blitt samfunn med mennesker med ulik bakgrunn. Vi skal slå oss til ro med at slik er det, utfordringen med det er å skape «det norske vi», der vi er del av et felleskap, og der hvert menneske har rett til å bli sett, sier Jonas Gahr Støre til NRK.

Se hele intervjuet med Støre her

Dermed etterlater han et helt annet inntrykk enn partikollega og tidligere partisekretær Martin Kolberg, som tidligere i år advarte mot radikal islam.

– Radikal islam er ikke et problem Norge i dag, sier Støre.

– All retorikk som kobler muslim med fare , vold og terror må vi slå ned på, vi må ikke stigmatisere folk ut fra hvilken religion mennesket har.

Han mener Kolberg på generelt grunnlag advarte mot voldsbruk i religionenes navn og går ikke med på at de to er uenige.

Ja til hijab

På spørsmål om det nå er flere fløyer i Ap om integreringspolitikken, svarer han likevel:

– Det er klart Arbeiderpartiet er et stort parti med ulike meninger. Det er helt naturlig og slik skal det være.

Støre mener også på generelt grunnlag at hijab burde være tillatt overalt i Norge, både i arbeidslivet og på skolene.

– Unntaket er politiet slik vi hadde en debatt om, men ellers skal vi respektere at mange muslimske kvinner ønsker å bruke hijab, sier han.