Terrorisme og ekstremisme

PST på saken – som forventet

Vi pekte nylig på den ytterliggående gruppa ”Profetens ummah”, anført av Ubaydullah Hussain og Arfan Bhatti, som vi mente måtte være under PST sin radar. Dette ser ut til å stemme. I dag kommer det frem at islamister som dette har deltatt på jegerprøvekurs, som ved bestått prøve gir adgang til grovkalibret våpen.

Ubaydullah Hussain, ledende profil i det som fremstår som en jihadistgruppe, Profetens ummah, ga et åpenhjertig intervju til Morgenbladet forrige uke, der han verken ville ta anstand til terror eller ville varsle norske myndigheter om forestående terrorangrep mot Norge. Konkret sa han følgende

Vil du kunne legitimere et voldelig angrep i Norge, utført av muslimer?

– Vi muslimer er én nasjon og ett folk. Det faktum at også Norge har vært med på å angripe Irak og Afghanistan, betyr at også Norge angriper hele den muslimske befolkningen. Svaret er at det hadde ikke overrasket meg. Norge har mye makt i den store krigen mot muslimene.

– Kunne du ha legitimert det?

– Jeg kunne hatt forståelse for det, ja. Norge har vært i Irak og Afghanistan i ti-tolv år. For ikke å snakke om den økonomiske støtte, samt salg av våpen, ammunisjon og bombeutstyr, til land som USA og Israel.

– Ville du ha fordømt et angrep?

– Så lenge Norge er i krig, og Norge får et slikt svar tilbake, så har ikke jeg noen rett til å fordømme det.

– Kunne du ha kjent til et angrep uten å varsle om det på forhånd?

– Det kan jeg ikke kommentere.

– Kunne du ha deltatt?

– Det har jeg heller ingen kommentar til. Men bare alt går bra i Norge, så bryr man seg ikke om all den urett Norge selv begår. Profeten sa for fjorten hundre år siden, at det vil komme en tid der mitt folk går bort fra religionen, og én gruppe vil kjempe for Guds verk.

I Dagsavisen fremkommer det i dag at det er registrert nærmere 2, 5 millioner skytevåpen i våpenregisteret i Norge. Våpnene er fordelt på 485.000 personer. I tillegg kommer hagler som det ikke var registreringsplikt på før 1990. Det antas at en halv million hagler ikke er registrert.

Kjente islamister skal det siste året ha deltatt på jegerprøvekurs, både gjennom gruppen Wild-X, som skal være en såkalt ”flerkulturell friluftsorganisasjon”, og Norges- Jeger og Fiskerforbund. Ekstremistgruppen Ansar-Al-Sunna, som har krevd at Grønland bydel blir en egen shariastat, skal også være i PST sitt søkelys, både for at medlemmer har deltatt på jegerprøvekurs og fordi gruppen i brevs form skal ha truet med et nytt 22.juli eller 11.september. Det er også rettet trusler mot statsminister Jens Stoltenberg og statsrådene Jonas Gahr Støre og Espen Barth Eide.

Wild-X tilbyr gratis jegerprøvekurs (til dem som ikke er norske av opprinnelse?). Lederen Tor Bach, bekrefter at islamister har deltatt.

– Jeg kan bekrefte at vi har hatt kursdeltakere som har gitt uttrykk for meget ytterliggående standpunkter på jegerprøvekurs. De virket mer opptatt av å få våpen, enn av å være ute i skog og mark, sier Tor Bach, leder av friluftsorganisasjonen Wild-X.

Består man prøven, har man altså tilgang til å kjøpe våpen etter søknad. 10-12 000 tar jegerprøven årlig. PST må sjekke alle søknadene om våpenkjøp, mener Bach.

Nok et nytt tema er dukket opp på det nye Norges dagsorden som vil kreve nye offentlige ressurser.