Terrorisme og ekstremisme

Frankrike varsler offensiv mot islamister

Innenriksminister Manuel Valls hevder at et stort antall islamister er aktive i Frankrike. Han varsler en ny offensiv mot ekstremistgrupperinger.

Ifølge NTB har Frankrike staket ut en plan for å sette en stopper for den islamistiske virksomheten som synes å bre om seg i landet:

– Vi vet at det finnes flere titalls og kanskje hundretalls individer som er i stand til å organisere seg i grupper som den som nettopp er blitt knust, sier Frankrikes innenriksminister Manuel Valls.

Han viser til at indoktrinering i fengsler og distribusjon av islamistisk propaganda på nettet og på satellittkanaler har økt faren for innenlandsk terror.

Valls mener at sannsynligheten er stor for at det eksisterer flere grupper som er aktive i Frankrike.

– De består av svært mobile individer som føler de er under overvåking, og som sjelden bruker mobiltelefon, sier innenriksministeren.

I helga slo fransk politi mot et islamistnettverk i en samordnet politiaksjon i flere byer i landet. Valls tror nå flere pågripelser er i vente.

Gruppens antatte leder, Jérémie Louis-Sidney (33), ble drept da han åpnet ild mot politifolk som forsøkte å pågripe ham i hans hjem i Strasbourg øst i Frankrike lørdag morgen.

Ifølge politiet er Louis-Sidneys DNA funnet på pinnen fra en granat som ble kastet inn i en jødisk butikk i en forstad til Paris i september. Ingen ble drept i angrepet, men funn av testamenter i Louis-Sidneys leilighet tyder ifølge politikilder på at han planla å gjennomføre nye angrep og dø som martyr.

Etter aksjonen i Strasbourg slo politiet til mot flere adresser i hovedstadsområdet og i Cannes. I alt tolv personer ble pågrepet, flere av dem med våpen på seg. Under aksjonene tok politiet beslag i store pengesummer, våpen, radikal islamistisk litteratur, datamaskiner og lister over jødiske organisasjoner.

Advart mot økende antisemittisme 

Nesten alle som ble pågrepet i helgens politiaksjon, er menn under 30 år fra forstadsområder, født og oppvokst i Frankrike. Flere av dem har konvertert til islam i voksen alder. Louis-Sidney skal ha blitt radikalisert mens han satt i fengsel.

Islamistene som er pågrepet, har dermed profiler som minner om Mohamed Merah, den 23 år gamle mannen som drepte en rabbiner, tre jødiske barn og tre soldater i Toulouse. Også han ble drept under politiaksjonen, som var i mars. Både før og etter Toulouse-angrepene har franske jøder advart mot økende antisemittisme i landet.

Richard Prasquier, som er leder i den franske jødiske organisasjonen CRIF, mener islamsk ekstremisme har likhetstrekk med nazisme.

– Samfunnet har ennå ikke forstått hvilken ondskap det står overfor, advarer han.

Frankrikes president, François Hollande, har lovet en ”total mobilisering” mot terrortrusler i Frankrike.