Ytringsfrihet

Absurdistan

Muhammed med bombe i turbanen

Grensesteinene for ytringsfrihet presses sakte men sikkert i feil retning, sa Per Edgar Kokkvold nylig til Dag og Tid. Frykten for vold ved å bruke ytringsfriheten må kunne sies å ha inntatt absurditetens teater, når et kunstlag i Norge ikke våger å vise et foto av en mann og hans Muhammed-tegning. Det handler altså om Voss og Vilks.

Muhammed med bombe i turbanen

Kurt Westergaards verdenshistoriske tegning.

Jeg klarer ikke annet enn å trekke på smilebåndet, og samtidig riste på hodet. Fryktnivået har nådd et nytt ”høydepunkt”: Voss kunstlag våger ikke å stille ut et foto der Lars Vilks viser en tegning av en Muhammed-rundkjøringshund.

Hva blir det neste fryktutslaget? At vi ikke kan nevne islams stifter ved navn – uten å føye til ”fred være med ham”?

I dag er altså dagen for personlig å tegne Muhammed og også publisere en Muhammed-karikatur, i protest mot kujoner som ikke står opp for friheten og kulturarven vår. Min favoritt henger på kontorveggen, rett over computeren: Et trykk av Kurt Westergaards verdenshistoriske Muhammed med bomben i turbanen. Her fra NRK:

Det lokale kunstlaget på Voss trekker et Muhammed-bilde fra utstillingen på Osafestivalen på grunn av frykt for terror og voldelige reaksjoner.

Bildet, som er tatt av fotograf Oddleiv Apneseth, viser den svenske kunstneren Lars Vilks, som poserer med et av sine Muhammed-malerier.

– Jeg føler vel indirekte at vi har feiget ut, sier kurator Kjell-Erik Ruud, til NRK1.

Fryktet reaksjoner

Muhammed-tegninger har tidligere skapt store demonstasjoner og stort opprør, noe som er grunnen til at kunstlaget dropper bildet. Kunstlaget har fryktet voldelige reaksjoner dersom bildet blir vist, og fjernet det derfor fra utstillingen.

Det var da fotograf Oddleif Apneseth ble valgt til årets utstiller på Osafestivalen på Voss, at kunstlaget plutselig fikk visuelt sprengstoff i fanget.

– Kanskje det var jeg som tenkte mest på det, at jeg i den posisjonen jeg satt måtte stå til rette for det hvis det skulle skje noe, sier Laila Rynning Veum, leder i Voss kunstlag.

Etter mye diskusjon ble flertallet i styret enige om ikke å vise bildet.