Anbefalt litteratur

Sex, frihet og fatwa

Helle Merete Brix kommer med en ny bok, en essaysamling, der hun har tolker ulike møter på kloden i lys av spørsmålet om frihet.

Rita Karlsen, HRS

I pressemeldingen til Sex, frihed og fatwa heter det at vi kommer rundt i verden: Til Zimbabwe, Sarajevo, Nigeria og London. Her møter vi alt fra algeriske terrorister til sydafrikanske forfattere. Vi tilbringer en natt i den hellige by Mekka sammen med Salman Rushdie og ayatolla Khomeini, og vi beveger oss rundt blant eksiliranere i Europa.

Essaysamlingen rommer både møter med døden og opplevelser av lykke, for eksempel til å kunne bevege seg rundt om på kloden i et fly. Og sex og kjærlighet møter vi også overalt på jorden.

Men uansett hvor ulike bokens essays er, så er de bundet sammen av spørsmålet om frihet. Det enten det er snakk om mangelen på frihet ved religiøs dogmatisme eller friheten til å finne seg selv. Det handler om ytringsfrihet og det mellommenneskelige fellesskap – og om å vokte seg for det totalitære, drømme stort og fly høyt – samt litteraturens muligheter til å sette mennesker fri.

Sex, frihed og fatwa (forlaget mellemgaard) utkommer 23.juli.