Vold og overgrep

Gjengutvikling

Både i Oslo og København rapporteres det om en urovekkende utvikling av kriminelle gjenger. I Oslo meldes det om en oppblomstring blant annet fordi et spesialprosjekt fra politiets side er nedlagt og fordi gjengmedlemmer etter ”en hvileperiode” i Pakistan er på vei tilbake til Norge. I Danmark meldes det både om økning i antall gjengmedlemmer og om sprengfarlige allianser mellom ulike gjenger.

Rita Karlsen, HRS

I dagens Aftenposten (ikke på nett, saken som NTB-melding) kan vi under overskriften ”Oslo-gjengene våkner til nytt liv” lese at aktivitetene i gjengene er på vei oppover, etter at politiet i 2010 dempet innsatsen mot gjengmiljøene.

Det var etter skytingen på Aker Brygge i 2006 at Oslo-politiet satte inn en døgnkontinuerlig innsats mot kriminelle gjenger, sentralt er B-gjengen, deres utbrytergruppe A-gjengen og Young Guns (også kjent som ”pakistansk broderskap”). I kjølevannet av denne innsatsen fulgte en rekke rettssaker mot sentrale personer i disse gjengene. Her sto ikke minst store deler av Rasool-familien tiltalt. Fem av Rasool-brødrene (fra 22 til 33 år) ble dømt etter mafiaparagrafen, som omfattet grovt heleri, mens enkelte også ble dømt for utpressing og trygdesvindel.

Nå hevder altså politikilder at gjengutviklingen i Oslo er i gang igjen. Etter skyteepisoden på Furuset 18.mai og informasjon om at nye kriminelle ungdomsmiljøer er under utvikling blant annet på Holmlia og Grønland i Oslo, stilles det spørsmål ved hvorfor politiet har dempet innsatsen.

I tre-fire år fikk Oslo-politiet 6 millioner årlig for å bekjempe gjengutvikling, organisert i et eget gjengprosjekt. Ifølge politiet var etterretning mot gjengene så god at de på forhånd visste om planlagte anslag med våpen, skriver Aftenposten. Politiet hadde dessuten full kontroll med som var sammen med hvem, hvor de hadde sine kjærester der de overnattet, eller hvor våpen og penger ble gjemt. I denne perioden beslagla også politiet store mengder med våpen, klær og biler, som betegnes som ”suksessfaktorer” for gjengmedlemmene.

Gjengprosjektet er nå inngått som en del av avsnittet som kalles ”spesielle operasjoner” (SO) og sorterer under seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt. Her er også Oslo-politiets spesialenhet mot menneskehandel (STOP). Men i SO skal en tredjedel av stillingene stå ubesatt. Dette skjer altså samtidig med at gjengene er begynt å gjenoppta stadig mer av den kriminelle aktiviteten. Det heter i Aftenposten at flere sentrale personer i dette gjengmiljøet har returnert etter ”en hvileperiode” i Pakistan, og at nye gjenger er i anmarsj.

Ikke vet jeg hva Aftenposten tenker på med slike ”hvileperioder”, men jeg betviler at det i denne sammenheng menes noe positivt. Det kan vel heller tolkes dit hen at det har vært ”greit” å være et annet sted mens politiet hadde en spesiell oppsikt med deres kriminelle løpebane i Norge.

Likeså urovekkende er at den samme utviklingen er å se i Danmark. I følge Den Korte Avis har gjengrelaterte skyteepisoder og knivoverfall i årets første måneder steget enormt i København. Alene for mai måned ble det rapportert 11 forskjellige episoder hvor våpen og kniver var involvert. Samtidig rapporterer Rigspolitiet om en sterk økning av antall medlemmer i innvandrergjenger. Politiet mener å ha registrert en økning fra 201gjengmedlemmer i 2009 til 299 i 2011. Det utgjør 45 prosent på to år. I tillegg kommer de som politiet definerer som ”løse tilhengere”, de som stiller opp ved SMS-beskjeder og lignende. De skal være steget fra 253 til 314.

Det er også registrert en annen trend i København, nemlig nye allianser i gjengmiljøene.

Hittil har den Københavnske gjengkrigen med skytevåpen, kniver og køller generelt vært ført på tre fronter: Blågårdsgadebanden med den beryktede Abderrozak Benerabe, bedre kjent som Store A, i spissen mot banden Brothas fra Mjølnerparken.

Disse gjengene har ligget i felles krig med Hells Angels (HA), men det skal nå visstnok være slutt. Den 29. april i år inngikk de to gamle dødsfiender, Hells Angels og Brothas, en allianse som ble feiret med en marsj gjennom Strøget i København i en såkalt ”show of force.”

Her deltok også medlemmer fra den beryktede og voldelige innvandrergjengen Black Cobra, som så langt har nøyd seg med å ha kontroll over narkotikahandelen i de større provinsbyene. Nå fester de også grepet i København.

I tillegg er det visstnok kommet en ny gjeng, som åpenlyst skilter med muslimsk tilhørighet. Det er La Razza (racen), som i sin logo (ryggmerke) har et portrett av den muslimske hærføreren Saladin, som på 1100-tallet var general for den muslimske hær mot de europeiske korsfarere.

Da det den 5.mai ble avfyrt 12 skudd fra et automatvåpen på Suomisvej på Frederiksberg, var det ikke bare de to beryktede brødrene Benerabe (Store og Lille A) som var målet, hevder Den Korte Avis. Brødrene holdt møte med ledende medlemmer av La Razza med det klare formål å inngå en allianse som motvekt mot alliansen Brothas/Hells Angels/Black Cobra. Derfor var det viktig å få dem alle likvidert på én gang. Og kanskje betegnende nok for situasjonen i København var møtedeltakerne bevæpnet og en av dem skjøt tilbake mot angriperne.

Betegnende for situasjonen er det kanskje også at den 22-årige Brothas-medlemmet som er anholdt for skytingen den 5.mai, så sent som i 2010 ble overfalt av en fra HA, altså sin nye allierte, som den gang forsøkte å slå han i hjel med et kubein, køller og rattlås.