Vold og overgrep

Seksuelt misbruk for å bli gjengmedlem

Å bli voldtatt av gjengen er normalt, sier ett tidligere gjengmedlem i London, om den uhyrlige praksisen som ifølge henne er blitt ”normalt”. Hun forklarer at det handler om å bli akseptert i gjengen. De seksuelle overgrepene gir ”status” i retur.

Rita Karlsen, HRS

Den unge kvinnen, Isha Nembhard (20), som selv har vært gjengmedlem og var narkolanger i tenårene, forteller til The Guardian om økende bruk av seksuell vold mot unge jenter i gjengene. Mange av jentene utsetter seg frivillig for risikoen å bli voldtatt, i bytte mot ”status” og medlemskap. Hun hevder denne praksisen har nådd et punkt der overgrep er blitt det ”normale”:

Isha Nembhard, who was part of an 80-strong gang in Peckham, south London, said some girls readily accepted that they would be sexually abused when associating with male gangs.

The 20-year-old said that the problem had reached a point where being raped was becoming «normalised» among many young women. «Girls who are getting treated very badly know what they are getting into. They sleep with a boy and the boy asks if she will sleep with all his friends.

«It’s about low self-esteem and a craving for attention. Even if they know it’s wrong, they will do anything to get acceptance,» she said.

«A lot of girls are sort of prostituting themselves to have sexual relationships within a gang and get treated in a bad way. For example, she might know about what happens to girls in the gang but still sleeps with all of them just for the status.»

Isha Nembhard forteller at selv de som er blitt misbrukt og kalt ”pieces of shit” av gjengmedlemmene opprettholder seksuell kontakt med de samme, fordi jentene føler avmakt; ”de kan ikke gjøre annet”.

Nembhard mener problemene har økt dramatisk siden hun selv avsluttet skolen, ikke minst fordi de kulturelle og sosiale trendene har gått i feil retning. Da Nembhard var i tenårene var det vanlig at jentene var røffere, mens tenåringsjentene nå er mer opptatt av at sminken sitter riktig og at riktig skjørt er valgt:

She added that cultural and social trends had exacerbated the problem since she left school. «When I was growing up, girls were more boisterous. I used to be a tomboy, but nowadays a lot of girls who go to school are more girly-girly and make sure they put on their makeup and wear the right sort of skirts. It’s changed dramatically.»

I tillegg mener Nembhard at jentene nå virker mer seksuelt aktive før de er 16 år. Hun mener også at sosiale medier, som Facebook, har fått de unge jentene til å eksponere seg mer, og dermed bidrar de både til å normalisere situasjonen og får andre til å følge etter.

Myndighetene er klar over situasjonen, og likestillingsminister Theresa May kunngjorde tidligere denne måneden at den britiske regjeringen vil benytte ytterligere 10 millioner kroner i en fornyet kamp mot denne gjengmentaliteten.

Fra Scotland Yard uttrykkes det bekymring for at misbruket av unge jenter i disse gjengene har vokst seg så stort at det kan defineres som ”vanlig”. Metropolitan Police har ansvaret for at jentene ikke havner i disse gjengene, men overbetjent Petrina Cribb mener det må settes inn mer informasjonsarbeid i skolen – også i barneskolen, da jenter den i 12-årsalderen er i målgruppen. Cribb er også bekymret over uvitenheten til unge jenter om hva seksuelt misbruk er. Hun forteller at mange av jentene ikke forstår at for eksempel å bli tvunget til oralsex, er voldtekt.

Cribb, who manages the Met’s Heart programme, which educates young people about the risks associated with joining gangs, added: «A lot of young people do not know what is the law, particularly with regard to being coerced into oral sex, which is rape, but some think it is just playing around.

«Young girls find that they may have no choice – a young girl who is surrounded by a group of boys might feel it’s normal to go along with it.»

Former girl gang members say that despite being aware of the risks many girls with low self-esteem are willing to risk being raped by entire gangs to increase their «status».

The Heart programme, which involves police, local authorities and charities, aims to teach women about relationship issues, rather than the traditional emphasis on sex education. Already 180 girls identified as at risk have begun one-on-one tutorials for the rest of the year, with another 725 workshop places available to teach girls what is unacceptable in a relationship.

Ordningen har så langt blitt innført i tre London boroughs – Lewisham, Newham og Waltham Forest – men Cribb sa hun følte seg «veldig sterkt» at hver skole skal levere en form for relasjon utdanning for å styrke unge kvinner. «Vi prøver å forklare at jenter faktisk har et valg, og at samtykke er nøkkelen til et seksuelt forhold,» sa hun.

Gifford Sutherland, fra gruppen Foundation 4 Life, som har en rekke tidligere gjengmedlemmer i sin stab, forteller at det ikke bare handler om seksuelt misbruk av jentene, men at jentene også eksponeres for annen kriminalitet:

«Not only are girlfriends manipulated by young men for sex, but they become associates, hiding firearms, carrying drugs, and sometimes these young girls find that they have no choice.

«The key concern is that this sort of behaviour has been normalised, that they go through an initiation process or they are coerced into sex. We show that is not a healthy relationship.»

Det er estimert at det er om lag 250 aktive kriminelle gjenger i London og at disse står for en av syv voldtekter. En undersøkelse fra NSPCC anslår at en tredjedel av tenåringsjentene har blitt tvunget inn i seksuell aktivitet mot sin vilje, mens organisasjonen Race on the Agenda mener at voldtekt benyttes som en straffemetode for jentene.

BBC har også laget en reportasje om gjengproblematikken (via Nettavisen.no)