Ytringsfrihet

”Tænke sjæl”

Årets juleavslutning, eller vintermarkering som det nå heter, for en 5.klasse i Drammen ble introdusert med et forbud mot nisseluer – av hensyn til alle med en ”annen kultur og tro”. Til alt overmål var julesangene erstattet med Trond-Viggo Torgersens ”Tænke sjæl”.

Rita Karlsen, HRS

Det var torsdag i forrige uke at alle elevene i femteklasse ved Øren barneskole inviterte til juleavslutning, melder Drammens Tidende. Barna hadde pyntet seg og gledet seg til en koselig kveld sammen med klassevenner og familie. Flere av barna hadde også pyntet seg med nisseluer og julekjoler. Men nisseluene falt ikke i god jord hos skoleledelsen. En av mødrene forteller:

– Datteren vår fikk klar beskjed om å ta av seg nisseluen fordi hun måtte ta hensyn til alle med en annen kultur og tro. Da er det litt rart at man i det hele tatt inviterer til juleavslutning, sier Vibeke Alm Thoen.

Men så skulle det vise seg at de heller ikke var invitert til noen juleavslutning. For da alle var på plass kunne lærerne ønske velkommen med følgende beskjed: Fra nå av heter det ikke juleavslutning, men ”vintermarkering”.

En av fedrene lot seg ikke imponere:

– Dette var litt overraskende, spesielt når vi hadde mottatt en invitasjon til juleavslutning, til og med med bilde av nisse, sier Espen Sæther Alm som understreker at selve underholdningen var veldig fin og at alle barna var imponerende flinke.

Sæther Alm spør om skolen nå er i ferd med å bli som politisk korrekt at de er i gang med å sensurere bort de norske juletradisjonene ved skolen.

– Istedenfor julens budskap og julesanger, som man forventer på en juleavslutning, fikk vi høre «Tenke sjæl» av Trond-Viggo Torgersen, sier Alm som understreker at dette på ingen måte er noe negativt utspill mot personer med annen tro.

– Dette er ikke en de mot oss-diskusjon. Jeg bare stiller spørsmålet om hvorfor skolen fjerne de gode gamle juletradisjonene, sier Alm.

Rektor ved Øren skole, Tove Fredriksen, avviser kritikken. Hun forteller at hun selv ikke deltok på arrangementet, men viser til at en av klassestyrerne har fortalt at dette var en helt ordinær juleavslutning. Elevene og lærerne hadde derimot på forhånd blitt enige om at det ikke skulle være en nissefest. Samtidig påpeker hun at skolen naturligvis er nødt til å ta hensyn til alle barna på skolen og deres bakgrunn.

– En juleavslutning skal være for alle, sier rektoren som samtidig sier at skolen ikke på noen måte sensurerer de norske juletradisjonene av den grunn.

Leder i Foreldrenes arbeidsutvalg (FAU), Tone Mette Pytte, som selv har en elev i 5.klasse, syntes avslutningen var fin:

– Vintertemaet i markeringen var helt grei, men beskjeden kom veldig tett på selve arrangementet, dermed ble det nok overraskende for noen. Det hadde nok ikke skapt så mye debatt om foreldre hadde vært bedre forberedt på det, sier Pytte.

– Nå synes jeg vi skal fokusere på mer barnas prestasjoner på markeringen, i stedet for nisseluer eller ei, avslutter hun.

Men ikke alle deler FAU-lederens holdning. Stortingsrepresentant Torgeir Micalesen (Ap) reagerte ved å kalle saken ”fullstendig vanvittig”.

«Hva er dette for noe? Fullstendig vanvittig. Selv om byen vår er flerkulturell, betyr det ikke at vi skal omdefinere felleskapstradisjoner vi har hatt i generasjoner. Og det betyr selvsagt at vi fortsatt skal feire jul og nissen», skriver lederen av Finanskomiteen på Stortinget på sin Facebook-side.

Han fulgte opp på twitter: «God morgen. Vil dere se en fullstendig misforstått måte å bidra til det flerkulturelle Norge, kan dere titte på denne», før han linker til saken i Drammens Tidende. Til avisen utdyper Micaelsen:

– Det må være mulig å leve side om side flerkulturelt i byen vår, og det er bare helt håpløst å ikke kunne kombinere dette med verdslige og religiøse begivenheter.

– Jeg er selvfølgelig for det flerkulturelle, men her er man langt over streken, sier Micaelsen.

Heller ikke lederen i Drammen AUF, Nicoline Bjerge, er begeistret for hvordan Øren skole har håndtert årets juleavslutning. Hun rekvitrer Micaelsens utsagn, og følger opp: «Å kutte ut norske tradisjoner blir håpløst. Vi skal fortsatt feire jul på skolene selv om Norge er flerkulturelt», kvitrer Bjerge.