Islam

SAS kastet av muslimsk foredragsholder

Den profilerte muslimske foredragsholderen Fadel Soliman fra Egypt ble kastet av flyet idet både personellet og passasjerer på SAS reagerte på hans oppførsel. Soliman var på vei til Tromsø for å debattere islam med Hege Storhaug.

Rita Karlsen, HRS

På kontoret sitter vi intetanende om hendelsen, mens informasjonsleder Hege Storhaug forbereder seg til kveldens debatt. Det er kort tid til flyet hennes går, idet hun sveiper innom noen nettaviser før avgang. Der ser hun at VG Nett melder at egypteren ble kastet av flyet på vei til foredrag for Al-Nor-moskeen og FN-sambandet i Tromsø.

Planen er at Fadel Soliman skal holde foredrag om islam og terror og debattere med Hege Storhaug. Men i går ble han altså på sin vei til Tromsø kastet av flyet i Oslo, og fikk heller ikke kjøpe ny billett hos Norwegian.

VG skriver at ifølge SAS skal flere av medpassasjerene reagert på Solimans oppførsel. Han skal ha vært svært nervøs og ha fortsatt å bruke sin bærbare pc etter at kabinpersonalet hadde gitt beskjed om at alt elektronisk utstyr måtte slås helt av.

– Han oppførte seg mistenkelig. Han ble aggressiv og truende, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS til VG Nett.

Soliman avviser derimot SAS sin versjon. Ifølge ham selv oppførte han seg hele tiden rolig og høflig overfor kabinpersonellet og hevder seg utsatt for diskriminering. Han sier han etterkom kravet om å slå av pc-en, men sier at han ville klage hvis han hadde mulighet til det.

Mens purseren snakket med resten av besetningen om saken, skal Soliman ha brukt mobiltelefonen, som også skal være avslått.

– Det blir en ytterligere konfrontasjon i forhold til det, han vil ikke bekrefte at mobiltelefon eller PC er slått av.

Etter å ha konferert med kapteinen, ble Soliman bedt om å gå av, hvorpå han ifølge SAS skal ha slått seg vrang. Han skal ikke ha gjort noen fysisk motstand, men var verbalt utrivelig, hevder SAS. Soliman benekter SAS’ versjon og anklager SAS for rasisme.

– Heldigvis vet jeg at rasister ikke kommer til himmelen, sier han i et innlegg på Facebook.

SAS avviser kontant rasismepåstandene.

– Til det er det bare å si at dette ikke har noe med rasisme å gjøre. Det handler ikke om hudfarge og bakgrunn, men generell årvåkenhet, sier informasjonssjef Johansen.

Sandra Maryam Moe fra moskeen Alnor i Tromsø, som har invitert foredragsholderen, mener det hele er flaut.

– Dette er flaut. Han reiser jo rundt i hele verden og har nettopp vært i Sri Lanka og Kuwait. Han vet hvordan man oppfører seg på et fly, sier hun.

Men foredrag og debatt blir det i Tromsø. Vi har fått bekreftet at Soliman har kommet seg til Tromsø, der Maryam Moe nå er på vei for å hente han på flyplassen.