Ytringsfrihet

Westergaards retur får etterspill

Den danske tegneren Kurt Westergard var invitert til en pressekonferanse i Norge. Westergaard, ikke ukjent for sin tegning av Muhammed med bombe i turbanen, har illustrert en bok signert Geirr Lystrup, som de sammen skulle presentere på Litteraturhuset i Oslo. Men så kom PST inn i bildet, der Westergaard ble bedt om å returnere til Danmark med sine hjerteproblemer. Problemet er bare at Westergaard ikke synes å ha noen spesielle hjerteproblemer, derimot har han et overhengende trusselbilde.

Rita Karlsen, HRS

Forfatter Geirr Lystrup hadde hatt en hyggelig helg med den danske tegneren Kurt Westgaard. De besøkte ulike severdigheter i Oslo, og forberedte seg til den forhåndsannonserte pressekonferansen på Litteraturhuset. Men mandags kveld fikk Lystrup en telefon fra Westergaard:

– Han ringte meg mandag kveld og sa at han hadde fått alvorlige hjerteproblemer. Derfor sa han at han ikke turte å utsette seg for en pressekonferanse, sier Lystrup til VG Nett.

Selv om Lystrup syntes det hele hørtes noe merkelig ut, kunne han jo vanskelig gjøre annet enn å tro på Westergaard.

Mer ironisk er Westergaard overfor VG Nett:

– Den offisielle forklaringen er at jeg hadde hjerteflimmer, men om du tror på det må du selv avgjøre, sier Kurt Westergaard.

Spesielt taletrengte er heller ikke Politiets sikkerhetstjeneste, PST, men de peker dog i retning av et viktig poeng:

– Jeg kan bekrefte at Westergaard dro fra Norge, men jeg kan ikke kommentere årsaken. Generelt kan jeg si at han er en person med et overhengende trusselbilde, sier informasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST til VG Nett.

Westergaard forteller videre til VG Nett at han ikke er syk, i alle fall ikke ”nå”:

– Jeg er ikke syk nå. Og jeg synes det er veldig leit at jeg måtte reise hjem i mandag. Dagene i Oslo har vært fine, og jeg hadde gledet meg til å presentere boken, sier Westergaard.Han forteller at han ikke vet hvem som skal ha fremsatt trusler mot ham.- Det må du spørre PST om, det har ingen fortalt meg, sier han.

Hva som eventuelt er sannheten om Westergaards retur til Danmark med uforrettet sak i Norge, er ikke kommet frem i lyset. Det har fått stortingsrepresentant Arild Stokkan-Grande (Ap) til å reagere.

Til NTB sier Stokkan-Grande at politiet må svare for hvorfor de ba Westergaard reise hjem fremfor å beskytte ham.

– Det fremste målet til dem som står bak slike trusler, er å kneble folk og spre frykt. Når politiet ikke gjør annet enn at de anbefaler folk om ikke å stille opp til debatt og på offentlige møteplasser, lar de disse mørke kreftene vinne, sier Stokkan-Grande til NTB.

Stokkan-Grande mener videre at siden PST ikke kan kommentere saken, så bør hans partikollega og justisminister Knut Storberget (Ap) si noe om hvordan vi skal svare når ytringsfriheten blir satt under press gjennom trusler.

– Jeg er redd for at hvis dette brer om seg, har vi allerede tapt mye av friheten vår, fordi vi gir etter for dem som truer oss til taushet. Alle eksempler på at noen blir truet til taushet, er et angrep på oss alle, sier han. Han presiserer at han ikke nødvendigvis deler Westergaards politiske oppfatninger.- Uansett om vi er enig eller uenig i et budskap, skal vi kjempe for hverandres rett til å si vår egen mening og snakke om det vi tror på. Vi finner oss ikke i å bli kneblet, sier Ap-politikeren.

Da blir det interessant om Storberget kommer med noe svar, som går utover Westergaards eventuelle hjerteproblemer – som Norge sikkert like godt som Danmark kunne ha hjulpet han med?