Terrorisme og ekstremisme

Breivik som islamistisk forbilde

På to uker har fem terroranslag blitt stoppet i Europa, henholdsvis i Tyskland, Sverige, Finland, Norge og Storbritannia. Fellestrekket for samtlige av disse terroranslagene er at de har utgangspunkt i islamistisk terrorisme. Terrormistenkte Hani N., som er arrestert i Berlin, oppgir å ha Anders B. Breivik som forbilde.

Rita Karlsen, HRS

Den 7.september ble to personer, en mann og en kvinne, arrestert i Finland, mistenkt for finansiering, rekruttering og planlegging av terrorisme. Finsk politi mener at angrepene var planlagt utenfor Finland, antakelig i Somalia, da de arresterte kobles til islamistgruppen al-Shabab.

Den 8.september ble to menn arrestert i Berlin i Tyskland, mistenkt for å planlegge et bombeattentat. Det er foreløpig ikke kjent hva bombemålet eller målene var. Mennene på henholdsvis 24 og 28 år har midtøstlig bakgrunn.

Den 10.september ble fire menn arrestert i Sverige, mistenkt for terrorangrep i Sverige. Ryktene sier at målet var tegneren Lars Vilks. To av mennene er av somalisk opprinnelse, en er opprinnelig fra Tanzania, mens den fjerde har opprinnelse fra Irak. Samtlige er i alderen 23-26 år. En av somalierne skal tidligere ha bodd i Norge, nærmere bestemt i Fredrikstad.

Den 12.september fikk den danske tegneren Kurt Westergaard beskjed om å forlate Norge, da det angivelig skal ha blitt avdekket et planlagt terrorangrep rettet mot Litteraturhuset i Oslo der Westergaard skulle holde et foredrag. Hovedfiguren bak dette attentatet omtales i norske medier som ”en kjent kriminell med norsk statsborgerskap”, men identiteten hans er foreløpig ikke gjort kjent.

I går, den 19.september, ble seks menn og en kvinne arrestert i Birmingham i en stor anti-terror aksjon. Mennene, i alderen 25-32 år, mistenkes for forberedelse eller oppfordring til terrorhandling i Storbritannia, mens kvinnen (22) er mistenkt for å holde tilbake informasjon. Politiet mener terrorplanene er al-Qaida inspirert.

Dette tilsier at på under to uker kan hele fem terroranslag i Europa være avverget – uten at det vekker særlig offentlig oppmerksomhet.

De to arresterte i Berlin, omtalt som Samir M. og Hani N., skal angivelig delta i en islamistgruppe i Berlin (tyske Taliban Mujahedeen) som støtter militante grupper i Afghanistan. Det antas at de har fått opplæring i terroristleire i Afghanistan. Ifølge tyske Focus Online skal Hani N. ha oppgitt å ha terroristen Anders B. Breivik som et forbilde. I en e-post skal han ha sagt følgende om 22/7:

– Schade, dass da keiner von us war (Synd at det ikke var en av oss)

Som jeg har sagt før; det er et paradoks at det Anders B. Breivik må ha hatet, er det han ble.