Vold og overgrep

Drept utenfor moskeen

I går feiret muslimer avslutningen på fasten Ramadan med Eid, som innledes med bønn i moskeen. Utenfor moskeen på Amerikavej på Vesterbro i København fant det imidlertid sted en ren henrettelse, der en mann ble drept og flere skadet. Politiet tror det dreier seg om et internt oppgjør blant pakistanere i byen. Men spørsmålet er om noen i disse miljøene vil fortelle noe som helst.

Rita Karlsen, HRS

Vitner til hendelsen forteller at det ble avfyrt minst 20 skudd den folkerike gaten. Forut for mordet oppsto det en voldsom krangel mellom to grupper av menn. Én av disse skal visstnok ha trukket en kniv før skuddene falt, og politiet mener nå at dette kan være mannet som ble drept. Mellom 12 og 15 tomme patronhylser skal alene være funnet ved stedet som visstnok hadde den drepte 24-årige Tamur Asghar som mål. Asghar skal visstnok først ha blitt skutt i foten, deretter i hodet, og også påført knivstikk, men politiet er usikker på om knivstikkene ble påført etter at han var skutt.

Tamur Asghar er en tidligere kjenning av politiet med flere voldssaker og for seks års ble han også dømt for drapsforsøk idet han stakk ned en amerikansk utvekslingsstudent på åpen gate. Studenten fikk et dypt knivstikk i brystet, og leger kaller det flaks at han overlevde. Drapsforsøket var en hevn etter at studenten og hans venner tidligere hadde vært i klammeri med en gruppe innvandrere, der sistnevnte antastet en jente som var i studentens vennegjeng. Også i fengslet har Asghar vært involvert i grove voldsepisoder.

Politiet vet ikke med sikkerhet om Asghars kriminelle fortid har noe med drapet på han å gjøre, men de tror mer på det enn at det er et bandeoppgjør.

Foruten drapet på 24-åringen ble også en mann i 50-årene truffet av flere skudd da han prøvde å roe ned situasjonen, men han skal være utenfor livsfare. En tredje mann som også ble skadet, ble kjørt vekk i en privatbil. Politiet oppsporet raskt vedkommende på et sykehus i Malmø i Sverige, der han ble behandlet for skuddskader.

Ifølge visepolitiinspektør Jens Møller fra drapsavdelingen er det tilsynelatende venner til den drepte, som noen definerer som livvakter, som i tumultene skjøt mot gruppen som morderen tilhørte.

– Vi søger i hvert fald to af den dræbtes kammerater, der flygtede fra stedet, og mindst en af dem var nok bevæbnet, siger Jens Møller til jp.dk.

I tillegg etterlyser politiet to menn som befant seg i samme gruppe som morderen. Tre menn skal være anholdt av politiet, heriblant en far og hans sønn. Den ene er siktet for medvirkning, mens politiet nå avklarer rollen til de to andre.

Våpen og taushet

Drapet, eller det som kan ligne på en ren henrettelse, er én ting, men vel så skremmende er det at tydeligvis en rekke personer utstyrer seg med våpen, og det endog under moskébesøk, dertil under Eid.

Skremmende er det også at øyenvitner til hendelsen ikke umiddelbart synes å ville medvirke til å forklare hva som kan ha skjedd. I et intervju med Jyllands-Postens TV (se i denne saken) forteller en mann om hva han og hans sønn havnet midt oppi da de skulle parkere bilen, men på spørsmål om hva han har tror som er grunnen til det som har skjedd, svarer han, dertil med et lurt smil om munnen:

Selv om jeg visste det, ville jeg ikke offentliggjøre det. Men nei, det vet jeg ikke.

Dette forteller sitt. Tausheten råder i en rekke av disse miljøene, antakelig av angst for å bli blandet inn i noe og sådan eksponere seg selv og sin familie for represalier. Hvilket samfunn legger en slik holdning grobunn for?