Ytringsfrihet

Understatement: En muslimsk organisasjon

Dagens ”kulturnyhet” om at en ”muslimsk organisasjon” har skrevet et brev til FN og bedt om at Flemming Roses bok ”Taushetens tyranni” på norsk må stoppes, må kunne kalles et understatement. Organisasjonen det er snakk om, er OIC. Det vil si en sammenslutning av i underkant av 60 muslimske land, som i flere omganger har kuppet FNs menneskerettighetsråd – samtlige ganger for å få stoppet en eller annen kritikk av islam.

Rita Karlsen, HRS

Alle som leser rights.no kjenner Organization of the Islamic Conference (OIC), da vi har omtalt den mange ganger – og aldri funnet et godt ord å si om den. Tvert om er OIC beviset på hvordan autoritære regimer bruker demokratiets spilleregler for å utøve makt, ikke minst dokumentert av professor Anne Bayefsky.

Så da dagens kultursending (NRK P2) meldte at en muslimsk organisasjon ønsker at FN skal stoppe den norske utgivelsen av Flemming Roses bok ”Taushetens tyranni”, tenkte jeg at nå har OIC lyktes godt med å spre sin strategi. Men det kan heller synes som om det er den norske utgiveren Cappelen Damm som har dyktige PR-agenter.

Den muslimske organisasjonen Den islamske konferanse ber i et brev til FN om hjelp til å stoppe den norske utgaven av boka «Taushetens tyranni».

Det skriver Jyllands-Posten på sine nettsider.

Brevet er adressert til generalsekretær Ban Ki-moon. Organisasjonen ber om at FN setter i gang tiltak som kan hindre den norske utgivelsen av Flemming Roses essaysamling.

– Boka inneholder tegninger som spotter den islamske profets navn, heter det i brevet, ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Brevet er undertegnet Tadsjikistans utenriksminister. Landet innehar for tiden formannsskapsvervet i Den islamske konferanse.

Det er forstemmende at NRKs kulturmedarbeidere følger så lite med på hva OIC bedriver med. Denne sammenslutningen er ikke bare bakstreversk og antidemokratisk, de beskytter hverandres land på en slik måte at menneskerettighetsbrudd kan foregå i ”ro og mak”. Men for Cappelen Damm er omtalen selvsagt god PR:

Det norske forlaget Cappelen Damm har planlagt å gi ut den norske utgaven før sommeren.

– Tegningene er navet i Flemming Roses fortelling, derfor blir de gjengitt, for øvrig sammen med en rekke andre illustrasjoner, har administrerende direktør Tom Harald Jenssen i Cappelen Damm tidligere sagt til NTB.

Cappelen Damm har ikke ønsket å kommentere brevet som nå er sendt til FN. Det har ikke lyktes NRK å komme i kontakt med Den islamske konferanse.

Fordømmet dansk utgave

«Taushetens tyranni» er skrevet av Flemming Rose, i dag utenriksredaktør i Jyllands-Posten.

Rose var kulturredaktør i samme avis da den første gang publiserte karikaturtegningene av profeten Muhammed i 2005.

OIC fordømmet også utgivelsen av boka da den kom i original utgave i Danmark 30. september i fjor – på dagen fem år etter at de omstridte Muhammed-tegningene først ble trykket i Jyllands-Posten.

Til NRKs opplysning: OIC fordømmer alt som inneholder et snev av kritikk mot islam, og er storforbruker av begrepet ”islamofobi”. Det er også denne organisasjonen som jobber for at FNs menneskerettighetsråd skal vedta at islamkritikk er brudd på menneskerettighetene – slik at de legitimt kan putte sine regimekritikere i fengsel, og få europeerne til å gjøre det samme med islamkritikere.

Man kan ikke undres over at flere griner på nesen av en slik demonstrasjon av ”fredens religion”.